23 Aralık 2009 Çarşamba

Windows 7 ile Herkes Yenileniyor. Bir Yenilemede Opera'dan Geliyor.

    Norveçli yazılım firması Opera Software, meraklı kullanıcıları heyecanını artırmak için Opera'nın yeni sürümü Opera 10.5'in henüz ön alfa (pre alpha) aşamasındaki halini indirmeye açtı.
    Artık çoğu programda göze çarpan geliştirilmiş özellik Windows 7 entegrasyonu yine Opera 10.5'te de ön planda gözüküyor. Windows 7 gerçekten çok tutuldu. Yazılımcılarda buna ayak uydurmak için programlarının tasarımlarını Windows 7 işletim sistemine entegre olarak windows sürümlerinin arayüzlerini bu yönde geliştiriyorlar.
    Tabii ki tek yenilik bu değil işte Opera 10.5 ile gelen diğer yenililer.
    Yeni Javascript motoru Carakan, Opera'dan yapılan açıklamaya göre yeni motor, önceki motora göre yedi kat daha hızlı betik işliyor. Betik, bir yorumlayıcı tarafından yorumlanarak işletilmesi gereken toplu iş dosyalarının ya da program dosyalarının tümüne verilen isimdir. "Script" olarak da anılmaktadır.
    Güncellenmiş görüntüleme motoru Presto, sürüm atlayarak 2.5 oluyor. Bu sürüm atlaması da tarayıcının hızını bir kat daha arttırıyor. Ayrıca Presto, Opera'ya HTML5'i öğretiyor ve bunun yanında CSS3 dilindeki tüm geçişleri destekliyor.
    Tarayıcıdaki bu değişimlerden grafik motoruda etkilenmiş. Yeni grafik motoru Vega ile adlandırılmış. Yine yeni motor, diğerine göre hızlı görüntü işliyor. Ön alfa sürümünde hala işlemci üzerinden işlem yapıyor. Fakat Opera 10.5 final sürümünde ekran kartının işlemcisini kullanarak görüntü işleme yapacak.
    Opera, bu sürümü ile sadece Internet Explorer 8'in desteklediği Windows 7'nin yeni fonksiyonlarını destekleyeceği için önem arz ediyor. 10.5 pre alpha sürümünde bu özelliklerden biri olan zıplayan listeleri görebiliyoruz. Aero Peek, sekmelerin arasında gezebilmemize izin veriyor. Aynı zamanda Opera 10.5 kurulduğu işletim sisteminin tema düzenine göre kendini ayarlıyor. Yine bu da Windows 7'den alınmış bir özellik olsa gerek. Bunun dışında hemen her tarayıcıda olmazsa olmaz haline gelen gizli tarama modu Opera 10.5 ile bu tarayıcı içinde yerini alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder