25 Aralık 2009 Cuma

Etkinlik : Gençsen Geleceksin 3.0 Kısa Notlar - 1



   Etkinliğin ilk ayağını Turkcell'in İzmir'deki merkezinde göörev yapan elektronik yüksek mühendisi Eren Deniz oluşturdu. Burada Turkcell'in geldiği nokta, yaptıkları ve yapacakları ile yeni teknolojiler hakkında bir sunum gerçekleştirildi. Şunu söylemek gerekirse geçen seneye göre Turkcell temsilcisi biraz iyi değildi. Belki de işin teknik kısmına bakmasından kaynaklanıyor olabilir. Şöyle ki geçtiğimiz sene Gençsen Geleceksin 2.0 etkinliğinde Turkcell daha iyi anlatılmış yenilikleri ve yaptıkları belki de daha fazla süslenmiş ve sunuma hazırlanmıştı. Ama yine de anlatılması gerekenler aktarıldı diye düşünüyorum.
   Başlangıç olarak Turkcell'in yaptıklarından bahsedildi. Yapılan BusinessWeek Dünya sıralamasına göre Turkcell 35. sırada bulunuyormuş. Ayrıca sekiz ülkede yaklaşık olarak 62 milyon müşteriye hizmet vermekte olup Türkiye'de ise 36,3 milyon aboneye sahipmiş.
   Sosyal sorumluluk çerçevesinde ise yine Turkcell çok cömert ve aktif gözüküyor. Bazı yürütülen projeleri şöyle sıralayabiliriz. Kardelenler, Geleceğe Koşanlar ve Gönül Köprüsü projelerini örnek gösterebiliriz.
   Yine istihdam açısından Turkcell'in gerçekten büyük bir yatırımı olan Erzurum ve Diyarbakır çağrı merkezleri kurulmuş. Bu çağrı merkezleri 2000 genç işsize iş imkanı sunmuştur. Ayrıca bu Turkcell çağrı merkezleri Dünya Bankası'nın 2009 gelişim raporunda en iyi uygulama olarak geçmiştir.
   Sunumun ilerleyen bölümlerinde Turkcell ve bazı büyük kurumların gelecekteki teknolojiler hakkında teorileri ve yaptıkları hakkındaki bilgilerin sunulması ile geçti. Bunlara da kısaca bakacak olursak. Dijitalleşme başlığı altında Sony firmasının öngörüsü 2011 yılında Sony ürünlerinin %90'ı internete bağlanabilecek. Yani bu da herkesin ve herşey internete dolayısıyla birbirine bağlı olmuş olacak. Mobil genişbant bağlatı hızları artıyor ve yeni teknolojiler kullanıma hazır hale sokuluyor. Örneğin HSPA+ teknolojisi 21 mbps > 42 mbps > 84 mbps > 150 mbps hızlarına erişecek. LTE ise 100 mbps > 1000 mbps hızına geçecek. Microsoft'a göre ise dört yıl içinde tüm yeni telefonlar "Smart" olacak. Yani şuan kullandığımız standart telefonlar ile cep bilgisayarları arasında bir telefon türü olacak. 2008 ile 2013 arasında mobil data trafiğinin 66 kat artması öngörülüyor. Bu trafiğin büyük bir dilimi olarak %66'sını ise videoların oluşturacağı zannediliyor. Bunlardan başka mobil imza, mobil ödeme, mobil cüzdan, mobil eğitim, mobil sağlık gibi teknolojilerinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
   3G teknoloisinin gelmesiyle internetin mobil araçlara indirgenmesi ve kullanımın artması gerçekleşti. Bir örnek verecek olursak 3G telefon ile 3G mobil televizyon servisinin günlük ortalama izlenme süresini 11 dakika olarak belirlendiği aktarıldı.
   Turkcell'de çalışma imkanlarından da konuşuldu. Genç fikirlerden girişimlere adı altında Turkcell'in partner ve Turkcell Lab adıyla çalışmalar yürüttüğünü ve aynı zamanda stajyer alındığını ve bu stajyerlerin beğenilmesi ve bağzı şartları sağlaması koşuluyla staj bitiminde çalışan sıfatıyla Turkcell içerisinde çalışmaya devam edebildiği aktarılanlar arasındaki  kısa bilgiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder