23 Aralık 2009 Çarşamba

Cat5/Cat6 Network Kablosunun Testi

    Cat5 ve Cat6 arasındaki farklar şöyle sıralanabilir:
  • Cat5, 100 MHz’lik bir frekans geçişine elverişlidir. Cat6 ise 250 MHz’lik bir frekans geçişine elverişlidir.
  • Cat5, Saniyede 100 Mbit lik veri taşır. Cat6 ise saniyede 1 gb lik bir veri taşıma özelliğine sahiptir.
  • Cat5, 90 metre üzerinde kullanılması tavsiye edilmez. Cat6 ise 120 metreye kadar kullanılabilir.
    Network kablosu olarak kullanılan Cat5 veya Cat6 tip kablolar içerisinde 8 adet kablo bulunan bir kablo demetidir. Bu kabloların görevi bağlı oldukları cihazlar arasında iletişimi sağlamaktır. Bu kabloların kontrolünün yapılması için bir cihaz geliştirilmiştir.

    Bu cihaz resimde de görüldüğü  üzere 2 aparattan oluşmaktadır. Büyük olana ana aparat diyebiliriz. Çünkü sinyal gönderme, açma, kapama gibi işlemler bu aparattan kontrol edilir. Diğerinde ise sadece kontrol için kullanılan ledler mevcuttur. Bu ledler sayesinde kablo cihaza bağlanıp sinyaller gönderilmeye başlandığında her iki aparattaki ledlerin aynı esnada yanması gerekmektedir. Kolaylık olması açısından ledler de numaralandırma yapılmıştır. Bu numaralandırma aşağıdaki resimde bulunan numaralandırma ile aynıdır.

    Kontrol edilirken ledler takip edilir. Eğer ledlerden biri veya birden fazlası yanmıyorsa RJ45 jak takılması sırasında bir hata yapılmış olabilir. Tekrar jak takılma işlemi yapılıp test edilir. Yine aynı sorun varsa kabloda bir kırılma (İçerisinde bulunan kablolardan biri kopmuş olabilir.) olmuş olabilir. Eğer ledler yanlış yerlerde yanıyorsa kabloların yerlerinde karışıklık olmuş demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder