28 Aralık 2009 Pazartesi

Etkinlik : C# 4.0 Yenilikleri



   Visual C# MVP olmuş Oğuz Yağmur INETA NEXT etkinlikleri turunda Pamukkale Üniversitesi'ndeki seminerinde C# ve 4.0 yeniliklerini anlattı. Anlatılan konu başlıkları şunlar:

  •  C# dilinin gelişimi
  •  DLR
  •  Dynamic kavramı
  •  Named ve Optional Parameters
  •  Co-Variance / Contra-Varience
  •  COM Interop
  •  ExpandoObject
   olarak sunuldu.
   C#, exe dosyalarının içerisinde programlanmış veya yazılmış kodların IL şeklinde tutar. Bu IL kodu sayesinde işletim sistemi veya işlemci ayrımı olmaksızın programların çalıştırılmasını sağlar. Meta-data kavramı anlatıldı. Bu kavram CLR (Common Language Run-Time) için üretilen verilere verilen addır. CLR .NET 2.0 ile sürümünü değiştirerek CLR 2.0 olmuştur. .NET 3.0 ile veri tabanları için LinQ (Language Integrated Query) kullanılmaya başlandı. .NET 4.0 ile artık Microsoft dinamik olan dilleride kendi bünyesinde bulundurmak için DLR (Dynamic Language Run-Time) ara katmanını üreterek bünyesindeki yazılım çeşitliliğini artırmaya çalışıyor. Ara katman dememin sebebi ise artık CLR 2.0 sürümünde kalarak onunla ve dinamik programlama dilleriyle etkileşimli olan DLR oluşturuldu. Bu sayede eğer dinamik diller visual studio içerisine girerse rahatlıkla kullanılabilecek.
  Named ve Optional Parametreleri şu şekilde anlatabiliriz. Named Parameter olarak adlandırılan parametreler örneğin bir metod yazdık ve bu metodum parametresini named parameter olarak tanımlarsak metodu çağırırken bu parametreyi yazmamıza gerek kalmaz. Ayrıca kullanacak olursak parametrenin adını vererek erişimi sağlayabiliriz. Optional parameter ise default bir değeri var ve istenirse default değer yerine istediğimiz değeri atayabiliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder