24 Aralık 2009 Perşembe

Microsoft'un Başı Office ile Dertte.



   Microsoft'un başının belaya girmesinin nedeni patent ihlali oldu. Davayı açan Kanada'lı i4i adlı bir yazılım firması. Davada ise i4i, 1998 yılında tescil ettirdiği patenti Microsoft'un ihlal ettiğini iddaa etti. Bu patent, özel XML dosyalarında kullanılana benzeyen ve ayrı ayrı eklenmesi gereken biçimlendirme kodlarına olan gereksinimi ortadan kaldıran bir döküman sistemini barındırıyor.
   Bu dava için daha önce temyiz isteyen Microsoft, bu temyizin reddilmesiyle çarpıldı. Microsoft Office'te oldukça fazla kullanılan Word uygulamasının içerdiği XML formatı için kendisine ait olduğunu söyleyen i4i firması bu davayı açmış.
   Mahkeme kararına göre artık Microsoft, Office 2007'yi Word uygulaması olmadan satmak zorunda kaldı. Temyize gidilmesi Microsoft için vakit kazancından başka bir işe daha yaradı. Bu süre zarfında Microsoft Office 2007 satışlarına devam etti. Biliyorsunuz ki, Microsoft Office, Windows kadar önemli bir yazılım paketidir.
   Microsoft için fazla seçenek kalmamışa benziyor. Mahkemenin kararıyla şaşkına dönen Microsoft için Word uygulamasını satabilmesi için ya XML içermeyen bir sürüm çıkartacak ya da i4i firmasıyla anlaşarak büyük miktarda tazminat ödeyerek kaldığı yerden devam edecek. Microsoft, yaptığı açıklamada temyizin reddinden bahsetti. Ayrıca çıkacak her karar için hazırlıklı olduklarını belli etti. Microsoft Office 2007 için XML olmayan bir Word uygulaması ile yeni sürümleri piyasaya sürülecek. 11 Ocak'tan itibaren bu karar geçerli olacak ve öncesinde satılmış Office sürümlerinde XML teknolojisi olacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder