29 Aralık 2009 Salı

Etkinlik : ASP.NET 4.0 Hakkında Bilgilendirme (INETA NEXT-Denizli)

    Microsoft MVP(ASP.NET) Uğur Umutluoğlu'nun sunumunu yaptığı ASP.NET 4.0 şu teknolojileri destekliyor : ASP.NET WebForms, ASP.NET AJAX, ASP.NET Dynamic Data, ASP.NET MVC.
    ASP.NET 4.0 ile gelen yenilikleri şöyle sıralayabiliriz :
  •  Arama motorları için iyileştirmeler
  •  Daha sade ve temiz HTML
  •  Daha kullanıma müsait kontroller
  •  Performans iyileştirmeleri
    Arama motorları için iyileştirmeler konusunun altında işlenilenlere değinelim. Arama motoru optimizasyonuda diyebiliriz. Sade bir html sayfası sayesinde içeriğin takibinin kolaylaşmasıdır. Bu başlık altında değerlendirebileceğimiz sayfa description ve keyword meta bilgilerine kolay erişim de arama motorlarının botlarının seveceği türden bir işlem. SEO uyumlu sayfa yönlendirme ve URL Routing çok daha iyi bir yenilik. URL routing için örnek verecek olursak. deneme.com/makale.aspx?MakaleID=501 olarak bir url nin gözükmesi yerine deneme.com/makale/deneme-makalesi.xxx istediğimiz uzantıda bir yazım şekli belirleyerek URL'lerimizin daha kolay okunabilir ve bulunabilir olmasını sağlayabiliriz.
    Daha sade bir html elde etmek için bazı yenilikler var. Mesela bunlardan biri veri kontrollerinde gerçekleştirilen yenilikler : FormView ve ListView üzerinde gerçekleştirilmiş düzenlemeleri burada belirtebiliriz. Menü kontrolleri artık table olarak render edilmiyor. Ayrıca ListView düzenlemesinde LayoutTemplate kaldırılıyor.
    Performans için yapılan iyileştirme düzeltmelerine gelecek olursak. Bunlardan biri CustomCache Provider diğeri ise Session nesnesinin sıkıştırılması oluyor. CustomCache Provider sayesinde artık mekanizması kolayca özelleştirilebilir yapıya bürünüyor. Session nesnesinin sıkıştırılması ise nesneleri sıkıştırarak kullanabilmeyi sağlarken sadece SQLServer ve StateServer Modları için kullanılabiliyor.
    Biraz da bilgisayarımızda bulunan ASP uygulamalarımızı çalıştırmamızı sağlayan IIS (Internet Information Server) hakkında bilgi verelim. IIS, Windows araçları arasında kurulu olmadan geliyor fakat bu aracı program ekle-kaldır penceresinde kolaylıkla bilgisayarımıza kurabiliyoruz. IIS başlatıldığı anda uygulamaya ilk talebin iletilmesini ve ilk kullanıcıya hazır hale getirilmesini sağlar. IIS 7.5 sürümü ile Auto-Start Web Applications özelliği kullanılabilir hale gelecek.
    Son olarak birkaç yenilikten daha bahsedecek olursak. ClientID Mode adıyla bir yenilik var. Bunun sayesinde Client tarafındaki ID'lerin daha kontrol edilebilir bir hale gemesi sağlanıyor. Ayrıca Chart kontrolü olarak grafiksel bilgilerin gösterilmesinde de bazı yenilikler mevcut.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder