2 Aralık 2009 Çarşamba

İVAN İLYİÇ'İN ÖLÜMÜ


Muhteşem yazar Tolstoy'dan harika bir kitap. Ölüm üzerine yazılmış en güzel romanlarından biri İvan İlyiç'in Ölümü. Zaten yazar çoğu romanlarını ölüm teması üzerine kurmuştur. Kitabı okumaya başlar başlamaz ölümle burun buruna geliyorsunuz. Ve bu ölüm etkisi kitabın son sayfasına kadar devam ediyor. Size ölüm ve ölüm korkusunu o kadar güzel anlatmış ki. Ben bu anlatıma hayran oldum. Zaten ölüm temalı kitaplar herzaman ilgimi çekmiş ve başka dünyalara sürüklemiştir. Bir de bu ölümü Tolstoy yazınca vazgeçilmez bir eser çıkmış ortaya. Hakim olan İvan İlyiç'in iyi bir hayatı ve söyledikleri başkalarının hayatına değişmesine neden olan bir mesleği vardır. Sanki ölüm ona hiç uğramayacakmış gibi çalışmıştır yıllarca. Yavaş yavaş ölüm kapısına geldiğinde gerçekle yüzyüze gelir. Hastalığında karısı bile yalnız bırakır. Yatağında son nefesini vermek için bekler. Bu bekleme sürecinde iç dünyasına bir yolculuk yapar. Hesaplaşma süreci başlamıştır hakimin. Ve anlar ki bu hayatta hep yalnızız ve zavalıyız. Ölüm üzerine yazılmış bu kısacak roman beni çok etkiledi. Kesinlikle okuyun derim.

Bu arada canım arkadaşım Betül sana bir kez daha çok teşekkürler. Bu muhteşem romanı okuma listemde öne çıkarmama sebep olduğun için. Sağol :)


Kitabın Arkasındaki Not:

"Yalan, ölümün arifesinde çevresini kaplayan bu yalan; korkunç, muhteşem ölüm olayını ziyaretleriyle örtmeye çalışarak, yenmeye hazırlanan mersin balıkları düzeyine indirdikleri bu yalan, İvan İlyiç için son derece acı vericiydi. İşin tuhafı, çevresindekiler ona bu hokkabazlıkları yaparken kaç kez' Bırakın şu yalanları! Ölmekte olduğumu siz de biliyorsunuz, ben de biliyorum. Yalan söylemekten vazgeçin bari!' diye bağıracak gibi oluyordu. Ne var ki hiçbir zaman kendinde bunu yapacak gücü bulamıyordu."

Kitabın Adı: İvan İlyiç'in Ölümü
Yazarı: Tolstoy
Çeviren:Nihal Yalaza Taluy
Sayfa Sayısı: 84
Yayınevi: Can Yayınları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder