11 Aralık 2009 Cuma

Ubuntu Server Üzerindeki Disklere Raid 1 Yapılması

    Sistem kurulumu sırasında Partition Disk aşamsına geldiğimizde Manuel seçeneğiyle işlemize başlangıcımızı yapıyoruz. Sonraki aşamada sunucumuzda varolan disklerin göreceğiz. İlk diski seçerek yapılandırmaya başlıyoruz.
    Karşımıza disk üzerinde yeniden tablolama işlemi yapılacağı ve var olan bilgilerin silineceği uyarısı geliyor. Yes seçerek devam ediyoruz. Tablo oluşurma işleminden sonra disk bölümleme için hazır hale geliyor. Bu diskin nasıl kullanılacağını seçmek için partition’ı seçerek “Create a new partition” seçerek devam ediyoruz. New partition size bölümünde 130 GB alan belirledik. Kalan bölümü Ubuntu’nun takas dosyaları için ayırıyoruz.
    “Type for the new partition” kısmında Primary seçip yeni ekranda “Location for the new partition” kısmında ise Beginning seçerek Partition oluşturulur. “Partition setting” bölümünde Use as seçilip. Bu aşamada disklerimizin RAID için konfigürasyon yapabilmek için “physical volume for RAID” seçip devam ediyoruz. Bootable flag off olan seçeneği “on” durumuna getirerek bu partition için işlemimizi sonlandırıyoruz.
    Bu diskteki kalan partition ve diğer disk partition’ları içinde aynı işlemeleri yaparak tüm diskleri RAID konfigürasyonu için hazır hale getiriyoruz. Bu hazırlıklardan sonra ana menüde “Configure software RAID” seçeneği aktif hale geliyor. Bu seçenekle işleme devam ediyoruz. Yapılacak değişiklikler için “yes” seçilerek onay verip çoklu disk oluşturma işlemine geçiyoruz. “Create MD” device seçerek partition için RAID aşamasına geçiyoruz.
    Multidisk device type bölümünde RAID1 seçiyoruz. Aktif olarak çalışacak disk sayısını belirliyoruz RAID1 için 2 ve katları şeklinde konfigürasyon yapabiliriz, disk sayımızdan dolayı 2 seçiyoruz. Sonraki bölümde kaç diskin RAID yapısı için ayrı tutulacağı soruluyor 0 seçiyoruz, eğer RAID5 yapısı oluştursaydık 1 disk ayırmamız gerekecekti.
    Aktif çalışacak disklerimizi seçerek ilk partition için işlemlerimizi tamamlıyoruz. Burada /dev/sda1 ilk diskin 1. partitionı /dev/sdb1 ise ikinci diskin birinci partition’ını işaret eder ve bu şekilde devam eder ve diğer diskler içinde aynı şekildedir. Takas alanı için tekrar Create MD device seçip aynı işlemleri tekrarlıyoruz ve Finish seçerek tüm diskleri RAID yapısı içine ekleyip işlemleri bitiriyoruz. Artık disklerimiz RAID1 aygıtı olarak görünüyor. Oluşan partitionları seçerek Use as kısmında “Ext3 journaling file system”, Mount point ise “/” yani “root” seçiyoruz ve “Done setting up the partition” seçerek işlemi tamamlıyoruz.
    Bu defada takas alanı içinde diğer partition’ı yapılandırıyoruz, Use as bölümünde “swap area” seçip tamamlıyoruz. Artık Server RAID1 konfigürasyonu için tamamen hazır hale geliyor. tablonun en altında bulunan Finish partitioning and write changes to disk bölümünü seçerek yaptıklarımızın kaydedilmesini sağlıyoruz.
    Yapılan işlemlerin sonunda disklerimizin boyutuna göre değişen bir süreç içinde disklerin formatlama işlemi yapılarak sistem kurulum aşamasına tekrar dönülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder