14 Aralık 2009 Pazartesi

Network Kablolama Yöntemleri ve RJ45 jak Takılması

   Kablo yaparken, yani bir kablonun iki ucuna jak takarken, kabloyu nerede kullanacağınıza bağlı olarak iki tipten bahsedilebilir. Düz kablo, cross(çapraz) kablo. Aşağıdaki resimdede gösterildiği gibi aynı cihazlar arasında(Bilgisayardan bilgisayara veya Hub’tan Hub’a) cross kablo kullanıyoruz. Bilgisayardan hub’a gidecek kablo ise düz kablo oluyor.


    Resmin sol tarafındaki kablolama 568A sıralamasıdır, sağ tarafındaki sıralama ise 568B’dir. Eğer kablomuzun uçlarını resimdeki gibi hazırlayıp jakını takarsak kablolama türümüz Cross(çapraz) kablo olmaktadır. Düz kablo yapmak istiyorsa kablomuzun iki ucunuda 568B sıralamasını yapıp jaklarını takmalıyız. 568B sıralaması ise resimde de görüldüğü üzere şöyledir:

Turuncu-Beyaz > Turuncu > Yeşil-Beyaz > Mavi > Mavi-Beyaz > Yeşil > Kahverengi-Beyaz > Kahverengi
    Kablolar sıralandıktan sonra jak pensesinin düz kesme kısmıyla kablolar sıralı sabit tutularak hepsi aynı hizada duracak şekilde kesilir. Kesilen uçlar RJ45 isimli jak resimdeki gibi geçirilir. Kablo uçları resimde RJ45’in numaralandırılmış yerdeki iletken uçlara gelecek kadar itilerek RJ45 pensesine RJ45’li kablo yerleştirilir. Pense sıkılarak RJ45’teki iletkenlerin kablo uçlarına temas etmesi sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder