12 Aralık 2009 Cumartesi

CDR Bilgisayar Arıza Tespiti, Yazıcı Arızası ve Barkod Okuyucu Testi


    CDR Bilgisayarının ana kartı söküldü. Ana kart dışarıda denenmek için başka bir güç kaynağına bağlandı. İlk olarak ana karta elektrik gelip gelmediğine bakılıp ana kart güç düğmesinin uçları kısa devre edildi. Ana kartın gücü dağıttığı fakat bazı devre elemanlarının işlevlerini yapmadığı görüldü.
    Bilgisayar başlangıçta bazı temel donanımları test etmek için bir işlem gerçekleştirir. Bu işlem sonunda ana kart hoparlöründen anlamlı bazı uyarı sesleri verilir. Bu uyarılardan bazıları şunlardır:
-Sürekli ses, Güç kaynağı arızasını haber verir.
-Birçok kısa ses, Ana kart arızasını haber verir.
-Bir uzun ses, Bellek tazelenmesinde hatasını haber verir.
-Bir uzun bir kısa ses, Ana kart veya BIOS çipi arızasını haber verir.
-Bir uzun üç kısa ses, Ekran kartı arızasını haber verir.

Şeklinde bazı uyarı sesleri sıralanabilir.
    Ana kartın ramleri çıkarıldığında hata vermesi gerekiyordur. Fakat biz ramleri çıkardığımızda ana kart hiçbir uyarı vermiyor. Ana kartın kontrol mekanizmalarından birinin veya birkaçının arızalanmış veya zarar görmüş olabileceği akla geliyor. Ana kart tamirinin de burada yapılmadığı ve bilgisayarın eski olmasından dolayı yeni bilgisayara ihtiyaç duyulmuştur. Yazıcı sınama sayfası yazdırması denendi. Yazıcı toner, güç ve data kablosu kontrol edildi. Yazıcı sistem-destek odasına alındı. Gövde kapakları söküldü. İçindeki parçalar kontrol edilirken ısıtıcı ünitesinin zarar gördüğü gözlemlendi. Bu ünitenin tamirinin mümkün olmadığı için yeni yazıcı siparişi verildi.
    Yeni gelen yazıcı bağlantısı yapıldı. Kurulumu gerçekleştirildi.

    Barkod okuyucunun arızalı olduğunu şu şekilde anlayabiliriz. İlk olarak barkod okuyucu arızalı denilen kasa üzerinde okutma işlemi yapılır. Burada okuma işlemi gerçekleşmediğinde barkod okuyucu sökülür. Çalışan başka bir kasada aynı işlem gerçekleştirilir. Eğer burada da okuma olmuyorsa barkod okuyucu arızalı demektir. Eğer okuma işlemi gerçekleşmişse bu sefer çalışan başka bir barkod okuyucu sökülenin yerinde test edilir. Burada okuma olmuyorsa kasa arızalı demektir.
    Barkod okuyucuyu başka bir kasada denediğimizde barkod okuyucu çalışmadı. Bu yüzden barkod okuyucunun arızalı olduğuna kanaat getirdik. Arızalı barkop okuyucunun data kablosunu değiştirip tekrar test işlemi gerçekleştirildi. Arızanın kabloda da değil barkod okuyucunun beyninde olduğu tespit edildi. Tamiri yapılmadığı için yeni bir IBM PSC 6500 el tipi barkod okuyucu siparişi verildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder