20 Ocak 2009 Salı

Etkileyici Konuşma ve Yazmanın Önemi


İnsanlar toplu olarak yaşar. İnsan; düşünen, hisseden, olayları gözlemleyen ve değerlendiren bir varlıktır. Çevresiyle iletişim kurmak; duygu, düşünce ve isteklerini anlatmak insan için vazgeçilmez bir gereksinimdir. İnsan çevresiyle iletişimi konuşarak ve yazarak sağlar. İnsanların çevresiyle olumlu ilişkiler geliştirebilmesinde en önemli etkenlerden biri de güzel konuşma ve yazmadır.
Günlük yaşamımızda çeşitli nedenlerle çevremizdeki insanlarla konuşarak iletişim kurarız. Kimi zaman karşılıklı, kimi zaman da bir topluluk önünde konuşuruz. Bu konuşmalarımız sırasında ne kadar güzel konuşursak amacımıza ulaşmada o kadar başarılı oluruz.
Güzel konuşabilen insan çevresindekilerle daha kolay iletişim kurar ve çevresindekiler üzerinde olumlu etkiler bırakır. Toplumda sevilir, saygı görür ve mesleğinde başarılı olur.
Duygu, düşünce ve isteklerimizi anlatmada zaman zaman yazıya da başvururuz. Yazmak da iletişim kurmak için başvurduğumuz temel yollardan biridir. Ödevlerimizin birçoğunu yazarak yaparız. Bizden uzakta olan tanıdıklarımızla yazarak iletişimimiz sürdürürüz. Mektup, telgraf, dilekçe, teşekkür ve çağrı yazıları vb. yazarız.
Güzel konuşmak kadar güzel yazmak da başarımıza etki eden önemli bir özelliktir, Güzel ve etkili bir yazılı anlatım becerisi, derslerimizde daha başarılı olmamızı sağlar. Çünkü bir bilgiye sahip olmak kadar bildiklerimizi eksiksiz ve doğru ifade edebilmek de çok önemlidir. Güzel yazma becerisi, çevremizdeki insanlar üzerinde olumlu etkiler bırakır. Bu durum çevremizde sevilen, saygı gören, başarılı bir insan olmamızı sağlar.
Güzel konuşma ve yazma becerisine sahip insanlar, duygu, düşünce ve isteklerini doğru ve etkileyici biçimde anlatırlar. Yanlış anlaşılmalara yol açacak, karşısındakileri kıracak ifadeler kullanmazlar. Bu durum bir dileğin, bir isteğin yerine getirilmesini kolaylaştırır. Çevremizdeki insanların düşünce ve önerilerimizi benimsemelerini kolaylaştırır. Çevremizdeki insanlar üzerinde olumlu etkiler bırakırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder