18 Ocak 2009 Pazar

Allah Her Şeyi İşitir, Bilir ve Görür

Allah Her Şeyi İşitir
Yüce Allah, her şeyi yanlışsız ve kusursuz olarak bilir. Bütün sesleri aynı anda işitir. Allah'ın işitmesinin sınırı yoktur. İşitmek için de bir organa gereksinimi yoktur. Bu konuda, Bakara suresinin 181. ayetinde, "Şüphesiz Allah her şeyi işitir ve her şeyi bilir." buyrulmaktadır.
Allah Her Şeyi Bilir
Yüce Allah'ın, bilmediği, bilemeyeceği hiçbir şey düşünülemez. Olmuşu bilir, olacağı bilir. Şu anda nelerin olup bittiğini de bilir. Allah'ın bilgisi kusursuz ve sınırsızdır. Onun için açık ve gizli diye bir şey yoktur. Bu özelliği ile ilgili olarak En'âm suresi 59. ayetinde; "O, karada ve denizde ne varsa bilir; onun ilmi dışında yaprak bile düşemez..." buyrulmaktadır.
Allah Her Şeyi Görür
Yüce Allah, her şeyi görür, İşitmede olduğu gibi, görmede de kusursuzdur. Mümin suresinin 20. ayetinde; "Şüphesiz Allah, hakkıyla işiten ve görendir." buyrulmaktadır. Onun görmesi, bizim görmemize benzemez, Onun göreceği şeyin uzakta veya yakında, karanlıkta veya aydınlıkta olması önemli değildir. Görmek için, insanlar gibi gözlere ve başka aletlere de gereksinimi yoktur, Yüce Allah'ın görme özelliği ile ilgili olarak Bakara suresinde şöyle buyrulmaktadır: "... Şüphesiz Allah, yapmakta olduğunuzu noksansız görendir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder