12 Kasım 2009 Perşembe

Lise Öğrencilerinin Alan Seçimlerinde Dikkat Etmesi Gerekenler!

9.sınıftan itibaren başlayan yıllar,öğrencinin geleceğine ilişkin yeni kararlar almasını ve bu kararları uygulamaya koymasını gerektiren önemli yıllardır.Lise öğrencileriyle yapılan araştırmalar sonucunda öğrencilerin en çok gelecek,meslek ve öğrenim konularında kaygıya düştüklerini göstermektedir.O halde bu dönemde anne-baba ve gençle ilgili diğer yetişkin bireyler gence yardımcı olmalıdır.

ANNE BABANIN İZLEMESİ GEREKEN TUTUMLAR

*Anne ve babalar ,gencin derslerdeki başarısını,ilgi ve yeteneklerini,serbest zamanlarında ne tür etkinliklerle ilgilendiğini gözlemlemelidirler.

*Gencin seçmeyi düşündüğü mesleklerle ilgili araştırmayı birlikte yapmalıdırlar.

*Bazı durumlarda anne ve babalar kendilerinin gerçekleştiremedikleri idealleri çocuklarının gerçekleştirmesini isterler.Gencin istek ve ideallerinin sizinkinden farklı olacağının unutmayınız ve genci bu konuda zorlamayınız.

*Alanlara kaynaklık eden derslerdeki başarı çok önemlidir.Çünkü bu dersler,seçmeyi düşündüğü alanda daha geniş ve kapsamlı olarak okutulacaktır.Bu derslerde zorlanıyorsa başarısı düşecek,bu da diploma notunun düşük olmasına,dolayısıyla orta öğretim başarı puanının düşük gelmesine sebep olacaktır.

*Bazen de anne ve babalar çocuklarının ilgi,yetenek ve isteklerini dikkate almadan kendilerine ait kurulu bir düzeni devam ettirmeleri için(örneğin baba tekstil işiyle uğraşıyorsa çocuktan da tekstil mühendisi olmasını istemek gibi)onlara telkinlerde buunmakta,hatta zorlamaktadır.Bu da ister istmeze genci strese sokacaktır.Bireysel farklılıkları dikkate almak gerekmektedir.

*Ailede eşler arasındaki çatışmalar veya ergenlik dönemindeki gençle yapılan aşırı tartışmalar gencin başarısını ve sağlıkl bir alan-meslek seçimi kararını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.Özellikle aile içi ilişkiler,iletişim ve desteğin olumlu bir şekilde yansımasında yarar vardır.Selamlar.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder