6 Ekim 2009 Salı

BERCİ KRİSTİN ÇÖP MASALLARI

Bu kitabı ilk olarak sevgili blog komşum Aslı'nın sayfasında görmüştüm ve hemen ilgimi çekmişti, en çok da kapağı. 1 ay kadar önce okuduğum bu kitabın destansı anlatımıyla girdim o dünyaya. Ama iyi ki girmişim, iyi ki okumuşum ben bu çöp köyünü. Bu kitaptaki kahramanlar, çöpten gelirlerini sağlayan bir mahalledir. Belediyenin gelip evleri yıktığı, mahalle sakinlerinin çöpten tekrar ev yaptığı bir yer Çiçektepe. Yazarın anlatımı oldukça yalın ama fantastik öğeleri kullanmaktan da kaçınmamış. Çöplerle kurulan bu yaşamı ben çok sevdim. Tabii yazarın türkçeyi bu kadar güzel kullanmasına da hayran kaldım. Latife Tekin'in diğer kitapları da listeme katılmış oldu bu kitap sayesinde. Çöplerden kurulmuş olan bu gecekondu mahallesini Çiçektepe'yi eminim ki sizde benim gibi seveceksiniz.

Kitaptan:
“Çöp taşıyan kamyonlar bir kez gelip gittikten sonra çöp yolunun ağzındaki simitçiler tepeye sekiz kondu yapıldığını öğrendiler.Haber onların ağzından çevredeki kahvelere,tamirhanelere,atölyelere yayıldı.”
"İnsanlar üç gün boyunca yıkımcıların gelmesini bekledikten sonra çöp yığınının başında toplandılar.Önce çöpten yamuk yumuk bir tahta parçası çıkardılar.Üstüne kömürle eğri büğrü harfleri yan yana getirip “Savaştepe” yazdılar.Tahtayı topluca götürüp çöp yolunun ağzındaki bir plastik atölyesinin duvarına astılar. Bu tahta levha bir ay sonra resmi giysili iki adam tarafından asıldığı yerden alındı.Yerine,üstünde “Çiçektepe” yazan mavi teneke bir levha asıldı.”
“Çiçektepe’de doğan çocukların kuruyup düşen göbekleri gizlice fabrika bahçesine gömüldü.Büyüyünce işsiz kalmamaları için dualar edildi.Gönlü yükseklerde olan insanlarsa bebeklerinin düşen göbeklerini sanat öğrensin diye oto tamirhanelerinin,atölyelerin bir de uzaktaki bir okulun bahçesine götürüp gömdüler.”
"Dükkan evlerdeki kadınların adına özenen Vakıf Çiçektepeli delikanlılar Deli Gönül'e "Kristin" diye ad taktılar."

Kitabın Arkasındaki Not:
Berci Kristin Çöp Masalları, bir doğuş, bir kuruluş, bir türeyiş öyküsüdür. Kentin kıyısında, çöplükte, fabrika atıklarının ortasında doğan bir hayatın öyküsü. Kentin çöpünden, yabancı oldukları kültürün artıklarından, paslı tenekeden, kartondan, naylondan, muşambadan, plastikten, bir yandan da cenk hikâyeleri, maniler, tekerlemeler ve ağıtların dilinden yaratılmış gecekondunun masalı.İnsan, daima ilksel haliyle, başlangıcıyla kendini oluştururken vardır bu anlatı içinde. O yüzden mağara resimlerini andırır bu anlatım özelliği. O resimlerin yalın olduğu kadar sarp, plastik olduğu kadar da doğal estetiğine ulaşmış, bu özelliği modern edebiyatın ortamına çevirebilmiş bir yazarın başarısıdır. Yazarın kendisi ise asla belirmez bu metinlerde; uzakta, her şeye aynı mesafede, ama zaten tam da içinde bir yerdedir hep...Yunanca'dan Farsça'ya, Almanca'dan Hollandaca'ya kadar pek çok dile aktarılan Berci Kristin Çöp Masalları, çevrildiği her dilde büyük heyecanla karşılanmıştır.

Kitabın Adı: Berci Kristin Çöp Masalları
Yazar: Latife Tekin
Yayınevi: Everest Yayınevi
Sayfa Sayısı: 135

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder