13 Nisan 2009 Pazartesi

ARALIK ROMAN

Özgün bir felsefe romanı olan "Aralık Roman" Gökçen Yılmaztürk'ün ilk romanı ve benimde yazarın ilk okuduğum kitabı. Yazarın aynı zamanda felsefe öğretmeni olmasından dolayı kendine has özgün ve güçlü bir anlatıma ve akıcı bir dile sahip. Felsefenin temel sorunlarından olan "varoluşçuluk" kavramı romanın ana temasını oluşturmaktadır. Aynı zamanda yazmak konusu da işlenmektedir kitapta. Neden ve niçin yazma gereği duyarız?, yazarlar neden yazar? gibi soruların da cevaplarını bulmaya çalışır. Kitabın konusu nedir sorusunun cevabı ise biraz karmaşık. En basit anlatımıyla şöyle diyebiliriz. Romanın kahramanı kendini hem Emil Ajar hemde başka bir kimlik olarak görmektedir. Bu iki karakteri kendisi kadar yakın çevresi de benimsemiştir. Hatta kız arkadaşı Gül, Emil Ajar'a aşık olduğunu her fırsatta belirtir. İki kişi arasındaki aşk, tutku ve özlem dışında var olmak, yok olmak gibi felsefi temalarda işlenmektedir. Ben çok kısa sürede okudum ve çok etkilendim. Her daim okuyabileceğim bir kitap. Felsefeye ilgi duyan herkes bu romanı da sever diye düşünüyorum. Sonuçta, Gökçen Yılmaztürk çok iyi bir roman yazmış. Sizlerinde seveceğinizi düşünüyorum.
Kitabın Arkasındaki Not:
"- Gerçekten ilginç bir rüya. İnsanın psikanalist olası geliyor. Fakat biz doktorlar, rolümüzü fazla abartmamalıyz. Anlamadığım şey, bu rüyanızın konuyla ne ilgisi var. - Konu mu, hangi konu? - Romanımızın konusu. - Romanda geçen bir roman bu. Dünyada konu yoktur. Verilmiş nesnelerle bir dünya kurmaya çalışıyorum, o kadar. Çünkü "zaman, oynayan, dama taşı süren bir çocuktur: Bir çocuğun hakan oyunu!" Hayat, felsefeyi aşar. - İyi ama, yazının kalıcılığına inandığınızı söylediniz okurlarınıza. Bunun hesabını verin. - Yazının kalıcı olduğu doğru. Fakat yazı, evren denen bu açık yapıtın, okurlar tarafından yeniden inşa edilebilmesi için, bir araç yalnızca. Ancak kapıyı aralayabilir, ama açamaz. Abartmamak gerek."

"Aralık Roman" Gökçen Yılmaztürk'ün ilk romanı. Diğer romanlardan farkı, hiç bitmiyor olması. Her sayfada yeniden başlıyor, daima aralık: Karakter, yazar, kurgu, dil, varlık, hiçlik, kimlik, delilik, yanılsama, imkansızlık, aşk... İstediğiniz yerden girin.

Kitabın Adı: Aralık Roman
Yazarı: Gökçen Yılmaztürk
Yayınevi: İnkılap Yayınevi
Sayfa Sayısı: 240

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder