21 Nisan 2009 Salı

KONUŞAN KADIN

Tanıştığım yeni bir yazar Halil Gökhan. Okuduğum da ilk kitabı, yazarında piyasadaki ikinci romanı. Felsefe ve psikolojik yükü ağır olan bir kitap yazmış yazar, ilk romanından farklı olarak. Romandaki kadın karakter Alev İpek bir gün ünlü bir modacı olan Leon Ziya'nın kapısını çalar. Kadın modacıdan bir tek şey ister. Dudaklarını dikmesini. 10 gün boyunca devam görüşmeler günah çıkarma seanslarına dönüşür. Alev İpek psikolojisi iyi olmayan, zor bir kadındır. Sevdiği adamı gözünü kırpmadan öldürebilecek bir yapıya sahip. Leon Ziya ise, annesi gibi modacıdır. Nişantaşında bir modaevi vardır. Ve maddi durumu oldukça iyidir. Kadınlarla ilişkisi nerdeyse yok denecek kadar azdır. Bunda en büyük paya annesi sahiptir. Annesi öldükten sonra cinselliği ve yaşamı bir kez daha sorgulamaya çalışırken, kafası bu karmaşa içinde iken bir gün modaevinden içeri Alev İpek girer. Hayatı, yaşamı ve yaşadıklarını bir kez daha süzgeçten geçirip düşünmeye başlarlar. Halil Gökhan bu romanında oldukça ayrıntıya yer vermiş. Bence bu ayrıntılar psikoloji ve felsefe ile buluşunca çok güzel ve akıcı bir roman çıkmış ortaya. Ben okudum ve sevdim. Şimdi sırada yazarın ilk romanı "Yedinci" var. Sizlere de tavsiye ediyorum.
Kitabın Arkasındaki Not:
İstanbul'da 20. yüzyıl sonları... Karanlık ve loş bir modaevinde, ünlü modacı Leon Ziya'nın kadın misafiri ile baş başa konuşarak geçen on "günah dolu" gün.
Leon Ziya Şehzade, anne bağımlısı, kadınlarla - ve erkeklerle de - arası hiç iyi olmamış yetişkin bir erkek.
"Kara sinemacı" Alev İpek, ağzı kötülüklerle dolu bir kadın karakter. Ağzıyla işlediği her türlü günahtan kurtulmak için bir gün celladının kapısını çalıyor.
Halil Gökhan, ilk romanı Yedinci (1999) ile başladığı şaşırtıcı yazarlık kariyerine Konuşan Kadın ile devam ediyor. Mode, tarih, felsefe, kutsallık, psikanaliz ve kriminoloji kavramlarının bir araya geldiği bu "suç-ceza derece "saldırgan" bir tarzla yargılanıyor.
Bir kutsal kitapta yazıldığı gibi: "Ağıza giren şey insanı kirletmez, fakat ağızdan çıkan şeydir ki insanı kirletir."

Kitabın Adı: Konuşan Kadın
Yazarı: Halil Gökhan
Yayınevi: İnkılâp Kitabevi
Sayfa Sayısı: 189

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder