20 Nisan 2009 Pazartesi

AÇLIĞIN BİYOGRAFİSİ

Geçtiğimiz cumartesi günü oğlum bisikletle gezerken bende evimizin önündeki çam ve söğüt ağacının altında oturup, o güzel havada keyifle okuyup bitidiğim muhteşem bir kitap. Fransız genç yazar Amelie Nothomb'un okuduğum üçüncü kitabı. Genç yazar, 3 yaşından 20 yaşına kadar ki hayat dilimden kesitler sunmuş bizlere. Babasının mesleğinden ötürü ülke ülke gezen ve her ülkenin geleneklerini ve kültürlerinden de bahsetmiş bizlere. Japonya'dan Çin' e ordan da Amerika'ya göç ederler. Yiyeceklere, içeceklere, yazı yazmaya, okumaya ve kitaplara olan açlığını doyuramamış bir genç kızdır kitabın kahraman. Bu genç kızın en yakın arkadaşı ablasıdır. Daha sonra da kitaplar ve okumak gelir. 14-15 yaşları Bangladeş ve Laos da geçer. Burda da okumak ve yazmak en sevdiği şeylerdir. Bundan önce okumuş olduğum "Kara Sohbet" ve Kıran Kırana" kitapları ile bana kendini sevdirmişti zaten. Bu yeni kitabıyla hayal kırıklığına uğramayacağımı biliyordum. Ben bu biyografik kitabı çok başarılı buldum. Biyografi okumayı sevenlere, bu hikaye tarzında yazılmış olan biyografi kitabını tavsiye ediyorum. Seveceksiniz sizlerde benim gibi.
Kitabın Arkasındaki Not:
Hayatının ilk yirmi yılında, sadece yiyeceklere karşı değil, içeceklere, aşka, kitaplara, yazı yazmaya ve keşfetme tutkusuna duyduğu açlıkla yaşam biçimini şekillendiren ve kişiliğini bulma yolunda ilerleyen bir genç kız.
Sıradışı bir hayatın yanı sıra, bir insanın gelişimi...
Tüm bu yaşananlar içinde gerçek nerede?
Nothomb, her zamanki olağandışı üslubuyla, hayatın getirdiklerine karşı duyulan iştahı açlık metaforunu kullanarak anlatıyor.
'Açlığın Biyografisi zekice yazılmış, okuyucuyu büyülü bir yolculuğa çeken bir metin. Gerçek ya da yalan, ne önemi var ki? ' -The Independent
'Açlığın Biyografisi, kurgu sanatıyla bezenmiş, suşi tadında bir yaşamöyküsü. Kendini bulma mücadelesiyle geçen, otantik bir çocukluk ve gençlik hikâyesi...' - Sunday Telegraph


Kitabın Adı: Açlığın Biyografisi
Yazarı: Amelie Nothomb
Çeviren: Nihal Önol
Yayınevi: Doğan Kitap
Sayfa Sayısı: 155

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder