5 Mayıs 2009 Salı

MUCİZEVİ MANDARİN

Yolculukta ve tatilde sindire sindire ve bitmesin diye okuduğum bir kitaptı. O kadar yavaş okudum ki 1 hafta elimdeydi resmen. Ama çok güzeldi. Okuduğum sayfaları dönüp tekrar tekrar okudum. Bu kadar güzel ve etkileyici kelimeler yanyana gelip de bizi bu sihrin içine alması muhteşem bir şey. Aslı Erdoğan'ın ilk öykü kitabı. Bence öyküden daha çok içsel bir yolculuk bu. Kişilik çatışması yaşayan, ölüm, ayrılık, parçalanma gibi kavramları benimsemeye çalışan bir kişinin içsel yolculuğu. Anlatım harika. Sizi öyle bir sarıp sarmalıyor ki, bir türlü içinden çıkmak istemiyorsunuz. Tekrar tekrar okumak, kendi içinizdeki yoğunluğu keşfetmek istiyorsunuz. Uzun yıllar hafızamdan silemeyeceğim bir kitap. Kesinlikle okumanızı öneriyorum.
Kitaptan bazı cümleler:
"Bir şehir, ancak içinde sevdiğiniz biri olunca yaşamaya başlar."
"Gerçek hayat kurmaca öykülere benzemez, biraz buruk, biraz hüzünlü değildir; delilik gibi, düşler gibi saçmalıkla, tuzaklarla, karmaşayla doludur."
"Şefkat, bazen nasıl da ona en çok gereksinim duyanları paramparça ediyor."
"Sen umutsuzluğun ne olduğunu biliyor musun? Hiçbir kaçış olanağının kalmadığı, ölüm dahil bütün çıkışların kapalı olduğunu anladığın noktaya hiç vardın mı?"
"Bir insan ne kadar kötü dövülürse dövülsün, içeriden ya da dışarıdan, bedeni yada ruhu ne kadar incinmiş olursa olsun, yaşamı yeniden sevebilir. Yeter ki kafasını hep aynı duvara vurmaktan vazgeçsin."
Kitabın Arkasındaki Not:
Dünya okurlarınca "geleceğe kalacak elli yazar" arasında sayılan Aslı Erdoğan'ın ilk öykü kitabı: Mucizevi Mandarin. Yalnızca Türkçe'de değil çevrildiği yabancı dillerde de aynı ilgiyi uyandırmış bir kitap. Hoyratlığın karşısındaki ince ve güçlü bir direnç...
Kitabın Adı: Mucizevî Mandarin
Yazarı: Aslı Erdoğan
Yayınevi: Everest Yayınları
Sayfa Sayısı: 142

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder