27 Mart 2009 Cuma

Sabancı Üniversitesinden Nanoteknolojiye...

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, vakfın en büyük yatırımı olan Sabancı Üniversitesi'nin nanoteknoloji alanında 50 milyon TL'lik yatırım yapma kararı aldığını kaydetti.

Nanoteknoloji'nin Türkiye'nin geç kalmadığı, dünyayla birlikte yakalayacağı bir konu olduğunu ifade eden Sabancı, "Sabancı Üniversitesi olarak bu konuda Türkiye'nin iddiasına katkıda bulunmak liderlik yapmak istiyoruz. Dünyadaki bu gelişmeler(ekonomik kriz) bizim bu konudaki hızımızı kesmiyor." dedi.
Sabancı Vakfı'nın 35. Yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Güler Sabancı, bundan 35 yıl önce Sabancı Kardeşlerin kurmuş oldukları Sabancı Vakfı'nın dönemin ihtiyaçlarına göre faaliyet alanlarını belirlemiş ve geçen yıllar boyunca bu alanlarda çok önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Sabancı, bugün ise Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini ve ihtiyaçların farklılaştığını belirterek, "Sabancı Vakfı olarak bizlerin de bu ihtiyaçlara göre stratejilerimizde değişikler yapmamız kaçınılmazdı." dedi.
Küresel Vakıflar düzeyinde işler başarmak amacıyla yürütülen çalışmaların 2008 yılı sonunda tamamlandığını belirten Güler Sabancı, sözlerine şöyle devam etti: "Bundan böyle var olan yatırımlarımızın yanında toplumda kadınlar, gençler ve engellilere eşit fırsatların yaratılması amacıyla yeni bir hibe programı başlattık. Bu hibe programı ile cesaretlendirmek ve teşvik etmeye çalışıyoruz. Sabancı Vakfı bugün ulaşmış olduğu boyut ve birikim itibariyle yeni bir döneme girmeye hazır gördük. Hedefimiz hibe programlarıyla 5 milyon TL'ye yakın bir hibe vermeyi planlıyoruz."
Vakfın en büyük yatırımı olan Sabancı Üniversitesi'ni kurarken disiplinler arası çalışmaları yapabilecek bir alt yapıda kurduklarını ifade eden Sabancı, "Çünkü önümüzdeki dünyada hiçbir soruna tek bir disiplinle çözüm bulamayacağız. Görüyoruz ki dünyada en önemli konulardan biri ve Türkiye'nin geç kalmadığı, dünyayla birlikte yakalayacağımız bir konu var. O da nanoteknoloji konusu. Sabancı Üniversitesi'nde 2 gün önce 50 milyon TL tutarında bir yatırım yapma kararı aldık." diye konuştu.
Üniversitenin kuruluşundan itibaren mühendislik ve doğa bilimleri fakültesinde nanoteknoloji konusunda araştırma yapabilme kapasitesinin zaten var olduğunu; bu yatırımla Türkiye'yi nanoteknoloji konusunda daha iddialı yapmak istediklerini aktaran Sabancı, "Sabancı Üniversitesi olarak bu konuda Türkiye'nin iddiasına katkıda bulunmak liderlik yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
35 YILDA 78 YERLEŞİM MERKEZİNDE 121 KALICI ESER Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ise, Vakfın 2006 yılında Adana'dan İstanbul'a taşınmasıyla birlikte başlayan değişim sürecini anlattı. Vakfın 78 yerleşim merkezinde 121 kalıcı eser yaptırdığını, her yıl bin 200 öğrenciye burs verdiğini aktaran Paçacıoğlu, bugüne kadar eğitim. sanat ve spor dallarında 700'ün üzerinde ödül verdiklerini söyledi.
Sabancı Vakfı'nın kalıcı eserler, kültür sanat, burslar, ödüller ve toplumsal katkı alanlarındaki faaliyetlerine yeniden yapılandırma çerçevesinde kadınlar, gençler ve engelliler alanlarını eklediklerini dile getirdi.
Paçacıoğlu, ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde Vakıf'ta alınan tedbirlere ilişkin bir soru üzerine, global krizin tabtüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki STK'ları da etkilediğini söyledi. Vakıf olarak her yıl 50-52 milyon TL arası bir harcama yaptıklarını belirten Genel Müdür, bu yıl da buna yakın harcama planladıklarını, 2010 yılı için de önlem aldıklarını söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder