18 Mart 2009 Çarşamba

'' Okmeydanı Okçular Tekkesi ” Dünyaya Örnek Olacak…

“Okmeydanı Okçular Tekkesi” dünyaya örnek olacak…
18.03.2009 17:30:00

Sultan II. Bayezid zamanında inşa edilen Okmeydanı’ndaki Okçular Tekkesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi’nin işbirliği ile restore edilerek ihya ediliyor. Projenin tanıtımında konuşan Başkan Topbaş, tekkenin bulunduğu bölgeden kimsenin çıkarılmayacağını ve buralara tapu verileceğini de müjdeledi.
Sultan II. Bayezid zamanında inşa edilen ve 1950’lerden sonra ise plansız gelişme nedeniyle büyük bir bölümü yıkılan Okmeydanı’ndaki Okçular Tekkesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi’nin işbirliği ile restore edilerek ihya edilecek. Projenin tanıtım toplantısı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Mimar Sinan Genim’in katılımıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu fuayesinde gerçekleştirildi.

Tekke aynı zamanda ilk spor kulüplerinde biri…

Toplantıda basın mensuplarına projeyi anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sultan II. Bayezid zamanında, günümüzden yaklaşık 500 yıl önce inşa edilen Okçular Tekkesi’nin ilk spor kulüplerinden biri olduğunu ve tarihte bu dönemden sonra 3 kere daha onarımdan geçirildiğini söyledi. Tekkenin İstanbul fethinde de önemli rol oynadığınun altını çizen Başkan Kadir Topbaş, Fatih Sultan Mehmet Han ile Akşemsettin Han Hazretleri’nin o dönemde İstanbul’u yüksekten en iyi gören nokta olan bu yerden İstanbul’un fethini izlediğini ifade etti.
Sultan Fatih’in fetihten sonra bu tekkeyi kendi vakfiyesi haline getirdiğini ve burada Osmanlı askerlerine ok talimleri verildiğini anlatan Başkan Topbaş, “1950’lerden sonra tüm İstanbul genelinde olduğu gibi tekkenin olduğu bölge de plansız gelişmiş. Kaçak yapıların artmasıyla tekke zaman içinde tamamen ortadan kalkmış. 2007 yılından itibaren bu tarihi yapının yeni fonksiyonlarla kente kazandırılması için çalışmalara başladık. Yapının bulunduğu yerdeki 40 civarındaki gecekonduyu kaldırdık, ancak sahiplerine enkaz bedellerini ödeyerek barınacak yer gösterdik” diye konuştu.

Tekke uluslararası okçuluk poligonu olacak

Tekkenin bulunduğu yerin uluslararası bir okçuluk poligonu inşa etmek üzere projelendirildiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, projenin mimar meslektaşı Sinan Genim tarafından hazırlandığını dile getiren Başkan Kadir Topbaş, tekkenin aslına uygun olarak yeniden inşa edileceğini, camisi dışında kalan avlunun sosyal aktiviteler için düzenleneceğini, eskiden atların kaldığı ahırlar ve dervişlerin kaldığı odaların ise kültür merkezi yapılacağını kaydetti.
Projeye seçimden hemen sonra başlanacağını belirten Kadir Topbaş, 2010 yılı sonunda tamamlanmasının planlandığını vurgulayarak, “Böylece İstanbul’un tam göbeğinde, spor ve kültürün yan yana olduğu dünya standartlarında bir tesis inşa edeceğiz. Günümüzde bir tek minaresi kalan tekke aslına uygun olarak yeniden inşa edilecek. Bunun yanı sıra burada uluslararası standartlarda bir okçuluk poligonu inşa edeceğiz. Tekkenin camisi dışında kalan avlu ise sosyal aktiviteler için yeniden düzenlenecek. Avluda atların kaldığı birçok ahır ve dervişlerin odalarını bir kültür merkezi olarak düzenlemeyi düşünüyoruz. Burada, dünyanın en eski okçuluk kulüplerinden birinde uluslararası okçuluk yarışlarının yapılacağı dünyaya örnek olacak bir tesis yeniden canlanıyor. Okçuluk Federasyonu Başkanımızla konuştuk, dünyadaki okçulukla ilgili önemli müsabakaları bu bölgeye aldığımızda bölge sinerji noktası olacak. Turistler gelecek. 2010 sonuna yetiştirmeyi hedeflediğimiz bu proje Okmeydanı’nın canlanması açısından da çok önemli. Bu tesis aynı zamanda kentin tarihî kimliğini de güçlendirecektir” şeklinde konuştu.

Tekkenin çevresinde yıkım yok, tapu var…



Tekkenin bulunduğu bölgeden kimsenin çıkarılmayacağını ve buralara tapu verileceğini de müjdeleyen Başkan Topbaş, bazı siyasi partilerin bölgede tedirginlik yarattıklarını ve burada vatandaşlara tekkenin bulunduğu bu bölgeden çıkarılacaklarını söylediklerini belirterek, “Bu doğru değil. Okmeydanı’nda yıkım yok, bu kadar net söylüyorum. Burası hayrat vakfı arazisi olduğu ve evlere tapu verilemediği için, maliye ile arazi takası yapılarak buraları tapu verilecek hale getirildi. Ama burada, Başakşehir ve Altıntepe gibi yerlerde maalesef bu manipülasyonlar yapılıyor” dedi.
Toplantıda konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş, Ahmet Misbah Demircan ve projeyi hazırlayan Mimar Sinan Genim ile birlikte projenin maketinin üzerinden bölgede neler yapılacağını anlattı ve basın mensuplarına poz verdi.

- Kaynak : http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Pages/Haber.aspx?NewsID=17166

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder