20 Mart 2009 Cuma

Asit Yağmurları ve Çevreye Olan Etkileri

Asit Yagmurlari kukurt ve azot dioksitlerin atmosferdeki nemle birleserek sulfurik ve nitrik asitli yagmur, kar ya da dolu olusturmasi biciminde kirlilige yol acmasidir. Bu tur yagmurda tanecikler siste asili olarak suspansiyon olusturabilir ya da en kuru halde birikebilirler.

Asit yagmurlarinin verdigi ileri surulen zararin bir bolumunun aslinda bazi dogal nedenlerden kaynaklandigi yapilan arastirmalar sonucunda anlasilmissa da, petrol ve komur yanmasindan olusan kukurt dioksit ile otomobil motorlarindan cikan azot oksidin, asit yagmuru sorununu buyuk olcude siddetlendirdigi kesindir.

Kirlilige yol acan tanecikler, kaynaklarindan binlerce kilometre uzaga ruzgarla tasinabilir. Sozgelimi A.B.D?nin kuzey dogusundaki asit yagmurlarina, Kanada'dan yayilanlar da katilmis, Kanada'nin dogusundaki kukurt iceren yagis, A.B.D 'den kaynaklanmistir.

Bilim adamlarinin tumu asit yagmurlarinin denetlenmesi icin bir an once yasalar cikarilmasini istemektedirler. Ne var, ki soz konusu yasalarin yol acacagi harcamalar cok yuksektir, bu yuzden de sorunun cozulmesi surekli ertelenmektedir.
Ekonomik faaliyet, kitliga karsi yapilan bir savastir. ?nsan bu savasta bir takim degerleri uretip tuketirken baska bir deger olan kaliteyi CEVRE ?yi de tuketmektedir. Hava, su, yesil ve toprak gibi ...... Biri kirlendigi zaman beraberinde, zincirleme olarak, digerleri ve bunlardan yararlanan insanlar da kirlenmekte ve yok olmaktadir.

Goruldugu gibi hava dogal ve yapay etmenlerce kirletilmektedir. Yapay etmenlerin temelinde insan bulunmaktadir. Fabrikadan, evlerden ve araclardan cikan dumanlar tarafindan atmosfer durmadan kirlenmektedir. Bu kirlilik dogrudan oldugu gibi asit yagmurlari yoluyla da bitkiye, insana, suya, topraga ve tasa etki etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder