18 Temmuz 2009 Cumartesi

Terry Brooks - Shannara'nın Kılıcı 1-2-3

Shannara'nın Kılıcı 1. kitap
Dünya uzun yıllar önce kadim kötülük güçlerinin saldırılarına sahne olmuş, ancak Shea'nın atası Jerle Shannara ile kılıcı sayesinde kudretli Karabüyücü Lord yenilgiye uğratılabilmişti. Bu savaşlar artık çok gerilerde kalmış, huzur dolu Vale köyünde yarı insan yarı elf olan Shea Ohmsford bütün dünyadan habersiz, sakin bir yaşam sürmekteydi -ta ki gizimli ve sert mizaçlı Allanon ortaya çıkıp da uzun süre önce ölmüş olması gereken Karabüyücü Lord'un sağ olduğunu ve dünyaya hükmetmeyi aklına koyduğunu söyleyene dek.

Jerle Shannara'nın yegane varisi olan Shea Ohmsford karanlığın yaratıklarını uzak tutabilecek olan tek silahı, Shannara'nın Kılıcı'nı bulmak için büyük ve tehlikeli bir maceraya atılmak zorundadır.
"Muhteşem bir fantazya yolculuğu"
-Frank Herbert-
(Arka Kapak)

Troller, cüceler ve daha birçoklarından bahseden Allanon, Karabüyücü'nün yaşadığını ve dünyayı yine kötülüğe boğacağını da anlattığında, Vadililer Allanon'un saçmaladığını zannederler. Ancak elftaşları ve Shea'nın soykütüğü ortaya çıkarıldığında herşey değişir. Gökyüzünde uçuşan dev nazgullerde ortaya çıktığında Vadililerin huzurlu hayatından iz kalmamıştır. Shea tıpkı Frodo gibi bir yolculuğa çıkacaktır. Frodo yüzük için yola çıkarken; Shea, atası Shannara'nın Kılıcını almak ve Karabüyücü'ye karşı durmak için yola çıkar.
...

Şunu söylemekte yarar görüyorum: Shannara'nın Kılıcı nitelik olarak Yüzüklerin Efendisi'ni hem aratmıyor hem de başka dünyaların var olduğunu unutturmuyor.
...
Shannara'nın Kılıcı, Shannara Üçlemesi'nin ilk kitabı. Dizinin ikinci kitabı Shannara'nın Dilek Şarkısı. Terry Brooks daha sonra yine aynı dünyada geçen bir dörtleme ve Shannara dizisinin geçtiği dönemin öncesini anlattığı Shannara'nın İlk Kralı adlı romanını yayınladı.
...

Terry Brooks'un Shannara'nın Kılıcı, keşfini J.R.R Tolkien'in yaptığı Orta Dünya ve dilleri üzerine inşa edilmiş bir fantasya. Bir bakıma yüzüklerin üçüncü kitabı olan Kral'ın Dönüşü'nden beş yüz yıl sonra bilgin ve gezgin Allanon'un ortaya çıkması.

Gölgeli Vadi'de Vale köyünde bir kardeşi ve hancı babasıyla yaşayan Shea'nın hayatını değiştirecek haberi getirir Allanon.

( Zeki Bulduk, Shannara'nın Kılıcı, E Dergisi, Ağustos 2000, Sayfa: 102)


linkler:
http://www.upload.gen.tr/d.php/s6/d3pobz7p/Terry_Brooks.rar.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder