15 Temmuz 2009 Çarşamba

okul öncesi maskeler ve örnekleri

Maskeler gösteri sanatlarında kişileri canlandırmak için kullanılan araçlardır.Maskeler farklı amaçlara,biçimlerine göre ve kullanım amacına göre çeşitlidirler;
.)Dramatik gösteriler
.)Büyücü maskeleri
.)Kozmetik maskeler
.)Tiyatro maskeleri
…….vs
Maske yapımında pek çok farklı materyaller kullanılır,bunlar;
)Kalın boyalar
)Hayvan kabukları
)Bez parçaları
)Boynuzlar
)Post
)Hasır
)Ahşap
)Kösele
)Toprak

)Bal mumu
)Alçı
)Kil ,seramik
)Mantar
)Çeşitli kağıtlar
)Madenler (altın,gümüş)vb….
Çocuklar için maskeler çok önemlidir çünkü çocuk neyin maskesini takarsa onun kimliğine bürünerek yaşamını zenginleştirme olanağı bulacaktır.Kendi iç dünyasını yansıtma,başkalarının duygularını yaşama,onları hem rahatlatacak hem de eğlendirecektir.

MASKENİN ÇOCUKLARA YARARLARI
Çocukların düş gücünü zenginleştirir,yaratıcılık potansiyelini fark ettirir ve geliştirir,yargılama,eleştirme,problem çözme,mantıksal sonuçlar çıkarma becerileri kazandırır,özgür düşünme,kendi fikrini söyleme cesareti kazandırır,çeşitli konularda kalıcı bilgi kazandırır,zihinde canlandırma,bellek,kavram edinme vb. ile zihinsel kapasiteyi geliştirir.
Çocuğun sözel ve sözel olmayan iletişim becerileri gelişir,çocuk beden dilini kullanma olanağı bulabilir,ses tonunu ayarlayabilir,taklit etme yeteneğini keşfeder.
Çocuk çeşitli sosyal rolleri tanır,ekiple birlikte çalışma becerisi kazanır,kendine olan güveni artar.
Çocuk duygusal olarak rahatlar,kendisinin ve başkalarının duygularını anlama yeteneği gelişir,yapılan psiko-motor hareketlerle çocuğun gelişimi desteklenir.

MASKE ÇEŞİTLERİ
Alçılı bandajla maske,kağıt hamurundan maske,tutkallı maske,karton veya kağıt maskeler,kese kağıdından maskeler,artık malzemelerden yapılan maskeler….vb

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder