6 Şubat 2009 Cuma

Memurun öğle yemeği bedeli belirlendi
Maliye Bakanlığı 15 Ocak 2009 tarihinden 14 Ocak 2010 tarihine kadar öğle yemeği servisinden faydalanacak olanlardan alınacak en az günlük yemek bedelini belirledi.

Maliye Bakanlığının "2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliği" bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ek gösterge görevlerde bulunanlardan 0,77 TL, 1100'e kadar (1100 dahil) ek göstergeli görevlerde bulunanlardan 1,26 TL, 2200'e kadar (2200 dahil) olanlardan 1,52 TL, 3600'e kadar (3600 dahil) olanlardan 1,94 TL, 4800'e kadar (4800 dahil) ek göstergeli görevlerde bulunanlardan 2,55 TL, 4800'den daha yüksek ek göstergeli görevlerde bulunanlardan da 2,81 TL en az yemek bedeli alınacak.

Yine aynı tarihler arasında sözleşmeli personelden aylık brüt sözleşme ücretleri 1.380 TL kadar (1.380 dahil) olanlardan 0,95 TL, 2.410 TL kadar (2.410 TL dahil) olanlardan 1,52 TL, 3.370 TL kadar (3.330 TL dahil) olanlardan 2,69 TL, 3.3370 TL üzerinde olanlardan da 3,36 TL en az yemek bedeli tahsil edilecek.

15 Ocak tarihinden başlanacak uygulama çerçevesinde kuruluşlar hizmetlerinin özelliği, yemek maliyetleri ve yemek servisinin farklı mahallerde daha iyi şartlarda sunulması gibi hususları dikkate alarak belirtilen miktarların üzerinde yemek bedeli tespit edebilecek.

Tebliğe, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri, döner sermayeli kuruluşlar ve fonlar ile diğer kamu idareleri uyacak.



İşsizlere müjde! 260 YTL maaş
Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen eğitim seminerlerine katılan işsizlere, 260 YTL maaş ödeniyor. Bu yolla iş bulmakta zorlanan kişilere nitelik kazandırılması amaçlanırken, kaynak olarak İşsizlik Fonu’ndan 300 milyon YTL ayrıldı.

Özellikle özel sektörde küresel ekonomik krizin etkileri hissedilirken, Türkiye İş Kurumu’ndan (İŞKUR) işsizlere müjde geldi. İŞKUR, istihdam konusunda yaşanabilecek sıkıntılara yönelik önlemler alıyor. Bu çerçevede, İŞKUR tarafından düzenlenen eğitim seminerlerine katılan işsizlere, 260 YTL maaş ödeniyor. Bu yolla iş bulmakta zorlanan kişilere nitelik kazandırılması amaçlanırken, kaynak olarak İşsizlik Fonu’ndan 300 milyon YTL ayrıldı.

10 BİN KİŞİ İŞ SAHİBİ OLDU

Koordinatörlüğünü yeniden yapılandırılarak aktif hale getirilen İŞKUR il müdürlüklerinin üstlendiği proje kapsamında, yaklaşık 4 ayda 26 bin kişiye eğitimler verildi. Bu kişilerin yaklaşık 10 bini iş sahibi oldu. Kursa katılanlara, günlük 12 YTL ücret ödeniyor. 22 gün üzerinden hesaplandığında, her bir işsiz, kursa katıldığı için aylık 264 YTL ücret alıyor. İşsizler, 3 ile 6 ay arasında süren kurslarda hem mesleki eğitim görüp hem de maaş alabiliyor. Kurslara işsiz durumda olan herkes katılabiliyor. Katılabilmek için herhangi bir şart aranmıyor; tek ön şart İŞKUR’a kayıtlı olmak.

HEDEF 100 BİN İŞSİZ

Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon kişi iş arıyor. İş arayanların büyük kısmının “niteliksiz eleman” olması ise sorunu büyütüyor. İŞ- KUR’a kayıtlı olan işsizlerin yüzde 58’i ilköğretim, yüzde 30’u lise ve dengi okul, yüzde 12’si ise üniversite mezunlarından oluşuyor. İş dünyası özellikle kriz öncesi ortamda nitelikli eleman bulamamaktan yakınıyordu. Bütün bu verileri dikkate alan Çalışma Bakanlığı, “Aktif iş gücü eğitim programları”nı başlattı. İşsizlerin vasıflı eleman haline gelmesi ve sanayinin ara eleman talebine cevap verilebilmesini amaçlayan proje, Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerle işbirliği içinde yürütülüyor. Proje kapsamında her yıl 100 bin işsizin eğitilmesi amaçlanıyor.

Yöneticimden çok çalışıyorum

Uluslararası insan kaynakları şirketi Kelly Services tarafından yapılan araştırma, Türkiye’de çalışanların, iş yerlerindeki üst düzey yöneticilerinin çok yüksek ücret aldıklarına ve kendileri kadar çalışmadıklarına inandıklarını ortaya koydu. Türkiye dahil toplam 33 ülkede gerçekleştirilen “Yöneticilerin Maaşları ve Performansları” konulu araştırmaya göre, Türk katılımcıların yüzde 63’ü üst düzey yöneticilerinin çok fazla ücret aldığını düşünüyor. Yine araştırmaya Türkiye’den katılan çalışanlar, yöneticilerinden daha çok çalışıp çalışmadıkları sorusuna yüzde 43 ile “evet” cevabı verdi. Araştırmaya katılan diğer 32 ülke de dikkate alındığında, toplam katılımcıların ortalama yüzde 24’ü kendisinin yöneticisinden daha fazla çalıştığını düşünüyor.

iŞiNi KAYBEDENLER 360 BiN KiŞiYi AŞTI

Küresel ekonomik kriz nedeniyle, eylül başından bu yana dünya genelinde finans dışı sektörlerde işten çıkarılanların sayısı 260 bini geçti. Finans sektöründe de eylül başından bu yana işten çıkarılan ve çıkarılması planlanan çalışan sayısı da 100 bini aştı. Buna göre, 360 binden fazla kişi işini kaybetti ya da kaybetmek üzere. Kriz, dünya genelinde finans sektörü dışında otomotivden telekoma, ilaç üreticilerinden demir çelik şirketlerine kadar pek çok sektörde işten çıkarmalara yol açtı.

RIO TINTO 14 BİN KİŞİYİ ÇIKARIYOR

En fazla işten çıkarma, 24 bin 600 kişiyle Kuzey Amerika’da faaliyette bulunan bilişim şirketi Hewlett- Packard’da yaşandı. Hewlett-Packard’ı, 16 bin kişiyle Japon elektronik devi Sony, 14 bin kişiyle Rio Tinto ve 12 bin kişiyle ABD’nin en büyük telekom ve internet firması AT&T izliyor. Şirketlerden işten çıkarma haberleri dün de gelmeye devam etti. Dünyanın üçüncü büyük madencilik şirketi İngiliz-Avustralyalı Rio Tinto 14 bin kişiyi ve dünyanın en büyük rulman üreticisi İsveçli SKF 2 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Seda ŞİMŞEK/ANKARA

Bugün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder