4 Mart 2006 Cumartesi

Güneş Tutulması

Güneş Tutulmasının gerçekleşmesine 24 gün kaldı. Takvimleri biraz karıştırınca çarşamba gününe geldiği gerçeği ile karşı karşıyayız. İstanbul'da saat 13:58 de tam tutulma gerçekleşecek. Yandaki resimde de görüleceği üzere % 86.7 oranında. İyi de acaba izleyebilecek miyiz? Niyetim tam tutulmanın gerçekleştiği bir yere gitmekti. Örneğin Tokat'a. Bir de aynı gün hava açıkta olursa ki öyle hesap ediliyor. Müthiş bir deneyim olacaktı. Bu saatten sonra biraz zor görünüyor. Kime diyebilirim, bana izin verin tutulmayı izleyeceğim diye. Büyük bir ihtimal vermezler. Ne yapalım artık 2060 yılını beklerim bende. Anlaşılan bir şekilde ölmemem gerekiyor. 80'li yaşlarda güneşmiş tutulmuşmuş ilgimi çeker mi pek kestiremiyorum.
Gelelim asıl mevzuya. Tutulmanın olduğu gün okul tatil edilsin. Yine mi hocam. Hadi onu geçtim. Hiç birşey yapılamıyorsa tutulmanın başladığı ve bitttiği saatler arasında ders olmasın. Çıkaralım çoluğu çocuğu okul bahçesine, izlesinler. Belki de bir çoğu o zaman farkına varacak dünya denilen bir gezegende yaşadığının. Bugüne kadar müfredatımızda ders olarak yer almayan, konu olarakta üstünkörü geçtiğimiz, astronomi hakkında bilgi edinsinler. Bir daha böyle bir laboratuar ortamı bulamayız yıllarca.
Artık izin verirlerse, verirler. Olmadı inisiyatif kullanıp dersi dışarıda işlerim. Bir de deney yaparsak işi kılıfına uydurmuş oluruz.
Tutulma sonrası deprem falan olacakmış. Ne dersiniz? Şarlatanlar etrafta dolanmaya başlamış. e-mail zincirleri oluşturmuşlar. Bir yaygaradır gidiyor. Bilim adamları olmaz, olamaz diyor, yok öyle bir şey. İnsanoğlunun belleğinde güneş tutulmasının korkunç bir olay olarak kazındığını hatırlatarak tedbiri elden bırakmayın derim. Sonuçta göksel bir anormallik gerçekleşiyor. Koca güneş bu, dikkatli olmak lazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder