16 Mart 2006 Perşembe

Şiddet ve Okul

Ceketin düğmeleri ne işe yarar?
Parçalı bir kıyafettir ceket. Ön tarafta iki kısımlıdır. Sadece birleştirsin diye midir düğme bu ayrıksı yapıyı yoksa sözüm ona saygı işareti midir? Öğrenci korkarak yürümektedir. Koridorda elleri her an tetikte, bir hocayla karşılaşma ihtimalinden.
Bir çocuğun saçlarını sevmek ne kadar zordur bilseniz. Uzanan el, uzanılan kafa için her zaman bir tehdittir. Sakınmalar bir refleksken, davranışa dönüşür. Çocuk, başının belalısıdır çünkü her iki taraf için.

Tebeşir çok taraflı bir yazma aracıdır. Bütün boyutlarını yazma edimi için kullanabilirsiniz. Türlü kalınlıkta yazı karakterleri edinilir böylece. Ama arka taraftaki öğrenciye gidecek kadar mecaliniz kalmadığında, atılan bir mermiye dönüşür. Ön taraftan fırlatıldığında sınıfı boydan boya kat ederek hedefini bulur bir şekilde.
Duvardan atlayan çocuk karşı tarafa ulaştığında midesinde ağrılar hisseder, haz mıdır bu?
Jöleden iyice sertleşmiş bir saçı makasla kesiyorlardı. Kulaklarımla metalik sesler duydum. Tel fırçayla tarandı saçları çocuğun.
Elinde çay bardağıyla merdivenleri çıkmaya çalışan çocuk ne kadar acemi. Çay tabağının altı taşmak üzere. Dökmemek için ne kadar dirense nafile. Yukarıya çıktığında bardak boşalmış olacak. Hoca bardağın dolu tarafını görse bari.
Okula sırayla girilir. Tek sıra halinde geçilerek, her iki tarafında öğretmenlerin dizili olduğu bir geçitten.
Zil bir düzenleme frekansı değil bir dürtüleme uygulamasıdır daha çok. Çaldığında iki tür tepkinin verilmesi beklenir. Salınma ve Tıkılma.
Okulda bazı aletlerin adları zamanla kişileşir: Haydar. Kimi haydarlarının Kızılcık Ağacından yapıldığı iddia edilir. Daha sert olsun diye.
Ergen psikolojide çocuğa verilen bir addır. Okulda ise bir deney aracıdır çoğu zaman.
Sert öğretmen, baba öğretmendir. Diğerleri çabuk unutulur, parmak izlerini yüzlere çıkartabilenlerdir hatırlanan.
Kulak, en korumasız organdır. Ele avuca rahatlıkla gelir. Çekildiğinde esneme payı vardır. Bazılarının yırtıldığı rivayet edilir. Kimi zamanda duyma işlevini yeri getirdiği söylenile gelir. Rivayettir. Ve rivayetler muhteliftir.
Okula başlamadan önce retorik dersi alınsa iyidir. Çünkü okulda söz söylemek sanatsal bir iştir. Bu nedenle sukut etmek erdem sayılır. Onun da aslı ikrardan gelir.
Bazı odaların kapıları kapalıdır okulda, tokmakları ateştendir. Her kim ki girme durumunda kala içeri. Fişlenir.
Karne mal beyanıdır öğrencinin. Rakamlar hiç bu kadar tedirgin edici olmamıştır.
Okula bazı şeyler giremez. Bıçak, kasatura, şiş, cep telefonu vs. ama nedendir hiçbir evcil hayvanda giremez.
Bunun yanında okulda çiçek, bir öğrenci üzerine bastığında hatırlanılır. O da bahçe de varsa öyle bir yaşama formu. Hatırlanmakla kalınsa baridir.
Öğretmen masasının üst kısmını daha sert daha tok ses çıkaran bir ahşaptan imal ederler. Avuç içiyle vurulduğunda celse başlamıştır.
Güreş, karate, kung fu, judo, aikido, boks en sevilen sporlardır. Öğle aralarında ve okul çıkışlarında turnuvalar düzenlenir. Kazanana kahvede okey istekası verilir.
Karşı cinsi tanımak yürek ve bilek işidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder