9 Haziran 2009 Salı

Türk Gençleri Dünyanın En Zekileri Arasında

İki Türk gencinin geliştirdiği robotlar, Intel-ISEF'in ABD'de düzenlediği ve''Uluslararası Gençler Bilim ve Mühendislik Yarışmasında'' üçüncülük ödülüne layık görüldü.

İstanbul Lisesinden iki Türk gencinin geliştirdiği robotlar, Intel-ISEF'in ABD'de düzenlediği ve 56 ülkeden bin 563 öğrencinin katıldığı ''Uluslararası Gençler Bilim ve Mühendislik Yarışmasında'' üçüncülük ödülüne layık görüldü.
İstanbul Lisesi öğrencileri Erdem Başeğmez ve Murat Aslan'ın ''altı ayaklı örümcek'', ''iki bacaklı'' ve ''tekerlekli'' robotların hareketlerinde, elektrik motoru yerine nikel ve titanyum tel kullanarak bir ilke imza atmaları, ABD'li jürinin de büyük beğenisini topladı.
Projenin tasarımcılarından Erdem Başeğmez, Nikel ve titanyumun ısıtıldığında daha küçük yapı haline geldiğini ve ortaya bir kuvvet çıktığını belirten Başeğmez, bu kuvveti robotların hareketini sağlamada kullandıklarını belirterek, ''Bu özelliği ile nikel ve titanyum alaşımının mikro ölçeklerde kullanılmaya en uygun aktivatör olduğunu iddia ettik'' diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder