24 Ekim 2005 Pazartesi

Makul Fiziksel Müdahale Yetkisi

Şu İngiliz denilen adamlar işi gücü bırakıp eğitimde dayak olsun diye tutturmuşlar. Öyle ya bu talebe kısmını arada sırada hırpalamazsan, insanın başına çıkarlar. Yalnız bunun bir sınırı olacakmış. Mesela kulak çekeceksen; ekseni etrafında döndürmeyip 45°’lik bir açıyla çekecekmişsin. Tokat atacaksan bir elinle kafayı sabitleyip diğer elinin içiyle çok şiddetli olmamak kaydıyla, yüzü ortalayıp vurulacakmış. Eyvallah. Ensesine Şaplak, kafasına tak tak makul sınırlar dâhilindeymiş. Bazense parmak bükülebilirmiş. Parmak çıtırdayana kadar bir iki ölçü uygulanacakmış. Cetvelle vurulacaksa mümkünse plastik olanı tercih edilmeliymiş.

Bizim memlekette bu işlerin nasıl uygulandığını anlatmaya ne hacet var. Hala bile rüyalarımda gördüğüm oluyor. Delirmiş bir öğretmenin 5’e 10 ölçüsündeki sopasıyla üzerime doğru yürürken uyandığım çok olmuştur.
Aşağıya ülkemizde yapılan bir araştırmayı ekliyorum. Varın yorumunu siz yapın.
Eğitim-Sen tarafından İstanbul, Ankara ve İzmir'de çalışan 3 bin öğretmenle yapılan araştırmaya göre, her 100 öğretmenden 5'i dayağı haklı buluyor, 7'si ise dayak atıp atmamaya karar veremiyor. Anket sonuçlarından çıkan dikkat çekici sonuçlar şöyle:
Öğretmenlerin yüzde 52.6'sı öğrencilerin olumsuz davranışlarını önlemek için dayak kullanılmasına kesinlikle karşı çıkarken, 4.67'si terbiye için dayağı haklı görüyor. Öğretmenlerin yüzde 6.57'si ise dayağın haklı olup olmadığına karar veremiyor. Bazı öğretmenlerin öğrencilere karşı onur kırıcı hakaret içeren sözler kullandığını düşünen öğretmenlerin oranı ise yüzde 52'leri buluyor.
Her 100 öğretmenden 56'sı öğretmenleri kendi branşlarında yetersiz buluyor. Öğretmenlerin mesleki yeterliliğe sahip olduğuna inananların oranı ise yüzde 35.
Öğretmenlerin yüzde 16'sı öğrencisine özel ders vermeye hakkı olduğu düşüncesinde.
Öğretmenlerin yüzde 62.28'i kız ve erkek öğrencilerin bir arada eğitim almalarının gelişimleri açısından önemli olduğunu düşünürken, yüzde 2.42'si karar veremiyor. Öğretmenlerin yüzde 2.77'si ise karma eğitime karşı.
Öğretmenlerin yüzde 63'ü kalabalık sınıfların etkili bir öğretim için uygun olmadığını düşünüyor.
Son söz olarak; çocukların ağzına acı biber süren öğretmeni duydunuz mu? Umarım ingiliz eğitimciler de duymuştur. Bakın ne kadar da makul bir fiziksel müdahale. Hem isterlerse Urfa'dan İsot bile ihraç ederiz. Yeterki makul olsunlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder