23 Ağustos 2006 Çarşamba

İnternet ve Ödev

Net üzerinden para kazanmanın bir çok yolu var. Bunlardan biri de ödev sitesi oluşturmak. Her ne kadar ülkemizdeki ödev siteleri o denli gelişmiş olmasa da sayın talebelerimiz sınırları zorlamaya başladılar bile. Her geçen yıl ödev yapmak için başvuranların hem sayısı arttı hemde niteliği değişti. Önceleri bitirme tezi ile başlayan süreç, ilkokul ödevlerine kadar inmiş durumda. Bazı ebeveynlerin çocuklarına bilgisayar almasının temel sebeplerinden biri olmuş. Bir çok çocuğumuzun internet cafe denilen yerle ilk tanışmasının yegane sebebi de ödevdir sanırım.
İnternetten kopyalayarak ödev yapmanın etiğini tartışacak değilim. Daha başından itibaren yani çocuğun kendisiyle ilgili bir sorunu çözmekteki yaklaşımından başlayarak ne kadar zararlı etkileri olduğu açıktır. Emek sarfetmeden bir şeylere ulaşmak, içinde bulunduğumuz kokuşmuş yaşam biçiminin öngördüğü bir davranıştır olsa olsa. Sadece çocuklarımızı korumak içinde olsun bunu bir şekilde engellemek gerekiyor.
Öğretmen olarak bir kez daha düşünmek gerekiyor artık ödev verirken. İngiliz meslektaşlarımız ödev vermeden önce internette ki ödev sitelerinde var mı diye arar olmuşlar. İşleri oldukça zor. Bizimse henüz böyle bir derdimiz yok. Zaten internetten bulunup çıktıyla getirilen ödevlerin kalitesi korkunç durumda. Kısıtlı olan kaynaklardan ancak bu kadar bilgi elde edilebiliyor anlaşılan.
Geçen yıl başıma gelen olay oldukça düşündürücüydü. Kayaçlar konusunu anlatırken. Her öğrencinin çevresinde değerli olduğunu düşündüğü kayaçlardan getirmesini istemiştim. Getirdiler, hemde binlerce. Elbetteki gittikleri internet cafeden elde ettikleri resimlerdi bunlar.
Varsın olsun bu yıl daha dikkatli oluruz. Tembih ederiz artık. Netten bulunan ödevler dikkate alınmayacaktır deriz. Niçin internetten ödev yapmamaları gerektiğini ayrıntısıyla anlatırız. Büyük bir ihtimal dinlemeyeceklerdir, benden söylemesi.
Siz yine de bana internetten bulunmuş ödevi yutturamazlar diyorsanız. www.turnitin.com adlı siteyi bir ziyaret edin. Sitede netten elde edilmiş olduğunu düşündüğünüz ödevler milyonlarca sayfa da taranıyor. Bir tür copyguard sistemiyle. Umarım işinize yarar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder