24 Eylül 2005 Cumartesi

Coğrafya Dersini Sevmek


Coğrafya dersini sever misiniz? Şöyle bir an kendinizi tartarak düşündüğünüzü görür gibi oluyorum. Büyük olasılık lise yıllarınıza doğru gittiniz. Haritaydı, dünyaydı, paraleldi, saatti derken içinize bir fenalık mı geldi yoksa. Zaten hocası da sevimsizin biriydi. Bütün ders yeşilli kahverengili mavili bir resimin önüne geçer garip cümleler kurardı. Efendim orojenez, kuaterner yok kaldera, pluviyal. baygınlıklar geçirirdiniz... Okuldan sonra bir daha karşılaşmadınız... Yalnızca tatil için çıktığınız yolculukta, bir maar'ın yanından geçerken: ben bunu bir yerden hatırlıyorum ama nereden diyerek geçiştirdiniz.
Coğrafya dersini sever misiniz? aslında sevdiğinizi söyleyeceksiniz, yüzüme bakıp doğru söylesem adamcağız kırılır mı acaba diyeceksiniz içinizden. Birbirimizi kandırmayalım. Ne çabuk unuttunuz; bilmem hangi ülkenin bilmem hangi madeninin ihtisalini ezberlemek zorunda kaldığınız günleri. Şu yarışma programlarıda olmasa ne işinize yarardı tüm bu zırıltılar. Tahtaya kaldırılıp falanca akarsuyu bulmanız istenildiğinde taşıdığınız kaygıyı, sıkıntıyı, utancı hissedin bir de.
Geçen yıl bir anket yapılmış okullarda, en az sevdiğiniz ders hangisidir diye. Sonucu bu kadar yazıdan sonra tahmin etmiştirsiniz herhalde: Coğrafya. Değil matematik, değil kimya-fizik, değil ingilizce, değil tarih.. En baş sırada; Coğrafya. ÖSS birincisi bir tek soruyu yapamıyor; Coğrafya. Tv dizisindeki kötü karakter öğretmenin branşını bilin bakalım; Coğrafyacı.
Herkesin bir coğrafya öğretmeni vardır. Tutun bir kez hatırlamaya çalışın. Kimdi, Nasıl biriydi. Benimle kim konuşmaya tutuşsa: söz uzayıpta, mesleğimi, ne iş yaptığımı öğrenmeye geldiğinde birden yüzü ekşiyor ve başlıyor o artık aşinası olduğum konuşmaya. "bizim bir coğrafyacı vardı" Bak rezil herife, ulan benim 10 coğrafya öğretmenim vardı, anlatmaya kalktım mı bilinç altıma yerleşmiş, iğrenç anılarımı. Bunların coğrafyacısı bir de bayansa pekte bir zalim oluyorlar kardeşim, artık ezberlemedikleri için yedekleri dayaklar mı? yoksa derste yaşanan ve benim dinlermiş gibi yaptığım anılar mı? Anlatıp dururlar. Bakın bu en fazla aklımda kalanı, bir tanesinin coğrafyacısı konuşurken ağzından tükürükler saçıyormuş. Bunu anlatan eşşoğlusu yüzünden ön sıralara yaklaşamaz oldum.
Coğrafya dersini sever misiniz? Sevmiyorsanız yandaki resme bakın, çocuğun dünya bakarken ki gözlerine. Bir keşfin başlangıcındaki zamana. Sonra da bir atlasın başına geçip (evin bir köşesinde mutlaka vardır) başlayın dünyayı dolanmaya. Kuş uçuşu geçersiniz dağların, çöllerin, okyanusların, kıtaların üzerinden. Bir akarsu boyunca kıvrılırsınız. Dünyanın diğer tarafında ilbaharın başladığını, ağaçların çiçek açtığını hayal edersiniz. Siz uykuya dalarken birilerinin işe gittiğini düşünüp keyif çatarsınız. Okyanusun en ıssız adasını bulup robinson'culuk oyanarsınız. Hem bir şey söyleyim mi. Vize falan da istemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder