12 Aralık 2008 Cuma


Uzun süre bilgisayar kullanımı zararlı

Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu tarafından gerçekleştirilen ‘Bilgisayarların Oluşturduğu Manyetik Alanların Ruh Sağlığına Etkisinin İncelenmesi’ konulu araştırma, bireylerin depresyon durumlarının bilgisayar başında geçirdikleri süre ile bağlantılı olduğunu, bilgisayar kullanımına bağlı sağlık sorunlarının giderek arttığını ortaya çıkardı.

Araştırmanın Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi döner sermaye bölümlerine bağlı bilgisayar başında çalışan 150 kişi üzerinde gerçekleştirildiğini belirten Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Gürkan..

Araştırmanın Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi döner sermaye bölümlerine bağlı bilgisayar başında çalışan 150 kişi üzerinde gerçekleştirildiğini belirten Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayça Gürkan, “Bireylerin yüzde 66.10′unun bilgisayar başında kalma sürelerinin sağlıksız düzeyde olduğu, yüzde 41.30′unun sağlıklı aralıklarla mola vermedikleri ve yüzde 60.30′unun zararlarından korunmak için önlem almadıkları görülmüştür. Bireylerin yüzde 41.30′u fiziksel sağlık durumunu fena değil, yüzde 39.70′i ruhsal sağlık durumunu iyi olarak algılamaktadır” dedi.

Bireylerin depresyon puan ortalamasının arkadaş ve sosyal çevrelerine zaman ayırma durumları ile ilişkili olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Gürkan, “Verilerin değerlendirilmesi sonucunda bireylerin bilgisayar başında 5 saat ve daha uzun süre kaldıkları, gerekli sıklıkta mola vermedikleri saptanmıştır. Bireylerin depresyon puan ortalamaları bilgisayar başında geçirilen süre ve mola verme durumları ile de yakından ilişkilidir” diye konuştu.

Bilgisayar başında geçirilen süreyi sağlıksız olarak değerlendiren bireylerin depresyon puan ortalamasının daha yüksek olduğunu açıklayan Yrd. Doç. Dr. Gürkan, “Bilgisayar başında uzun süre kalanlarda baş ağrısı, baş dönmesi, kan basıncında ara sıra yükselme, kulak ağrısı, sinirlilik, yorgunluk, göz ağrısı gibi şikayetler görülmektedir. Bu, yoğun çalışma koşulları nedeniyle 5 saat ve daha fazla bilgisayarın oluşturduğu manyetik alana maruz kalma ve sağlıksız aralıklarla mola vermenin bir sonucudur” dedi.

Elektromanyetik alanların başta çalışanlar olmak üzere genel halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Gürkan, “Özellikle tüm TV, bilgisayar arkalarında elektromanyetik alan daha büyüktür. Özellikle bilgisayar kullanımına bağlı sağlık sorunları gittikçe artan miktarda önem kazanmaktadır. Fiziksel sorunların yanında ruhsal risk etmenleri arasında aşırı iş yükü duygusu, yorgunluk, gerginlik, depresyon, uyku-iştah sorunları, olumsuz iş ortamı ilişkileri sayılabilir” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder