9 Ocak 2006 Pazartesi

Kurban Bayramında Çocuklara Nasıl Davranılmalı

Araştırmacılar, çocukların kurban bayramında psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesi için şu önerilerde bulundular:
Ø Çocuklar kurban kesimini izlemeye zorlanmamalıdır. Özellikle okul öncesidönemdeki (6 yaş öncesi) çocukların kurban kesimini görmemesi gerekir. Çocuklar8 yaşından başlayarak kurban kesilmesinin anlamını kavrayabilirler ama 10 yaşöncesinde ölüme ilişkin kavrayışları yetersiz olduğu için yine de rahatsızolabilirler. Bir dini görev olarak kurban kesilmesi kavramı özellikle 11 yaştansonra daha iyi anlaşılabilir.
Ø Çocuklar hangi yaşta olursa olsunlar, istemiyorlarsa kurban kesiminiizlemeye zorlanmamalıdırlar.
Ø Çocukların yanında kurban kesiminin konuşulması ve ayrıntılı olarakanlatılmasından kaçınılmalıdır.
Ø Çocukların bir süredir baktıkları ve bir ilişki kurdukları hayvanlarınkesilmesi, 10 yaşından küçük çocuklar için özellikle rahatsız edicidir. Bunedenle kurbanlık hayvan ya evde beslenmemeli, ya da kesileceği çocuğa dürüstçe anlatılmalıdır. Bu aşamada çocuğun yaşına göre açıklama yapılması ve kullanılan kelimelerin özenle seçilmesi önemlidir. "Uykuya daldı", "Zaten ölecekti" "Kazaoldu" gibi açıklamalar kullanılmamalıdır. Özellikle çocuğa haber verilmeden kesilen bir hayvanın daha sonra çocuğa yine haber verilmeden, "Kestik ve bak negüzel yedik" gibi açıklamalarla yedirilmesi çocuklar açısından çok rahatsızedicidir.
Ø Çocuklar hangi yaşta olursa olsunlar, istemiyorlarsa kurban eti yemeyezorlanmamalıdırlar.
Ø Çocukların ölümle ilgili ya da ölümün ardından yaşadıklarına ilişkin sorularına açık ve net cevap verilmelidir.
Ø Çocukların duygularını anlatmalarına izin verilmelidir. "Erkekler ağlamaz" gibi ifadeler kullanılmamalı ve çocukların anlattıkları dikkatledinlenmelidir. Çocuğun üzüntüsüne ve yasına anne baba ve diğer aile üyeleri ilgi göstermeli ve değer vermelidir. Üzüntüsünü paylaşırken "Boşver", "Seneyeyenisini alırız" gibi geçiştirici cümleler sarfedilmemelidir.
Ø Kurban Bayramı sırasında yaşananların, çocuğu çok etkilediği ve davranışlarında önemli değişikliklere neden olduğu (örn., uyuyamama, yemek yememe gibi) görülürse bir uzmana danışılmasında yarar vardır.
Ø Televizyon kanalları kurban kesimlerine ilişkin görüntülerini, kan ya da parçalanmış hayvan görüntülerini vermekten kaçınmalıdır. Anne ve babalar çocuklarını bu görüntülerden uzak tutmalıdırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder