4 Mayıs 2005 Çarşamba

Yine Şiddet Yine Okul

Osmaniye'de bir lise öğrencisi, kız arkadaşını rahatsız ettiği gerekçesiyle tartıştığı başka bir öğrenci tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Bir öğrencinin de ağır yaralandığı olay, son günlerde gençler arasında artan şiddetin yeni bir örneği oldu. Yılbaşından bu yana, 15 lise ve ilköğretim öğrencisi bıçaklandı. Uzmanlar toplumu ve aileleri uyarıyor: "Sorumsuz televizyon yayınları, kopuk aile ilişkileri gençleri şiddete sürüklüyor. Batı'nın 'suç-uyuşturucu-şiddet' üçlüsü bize doğru ilerliyor. Gençler erişkinleri örnek alıyor." Osmaniye'de Atatürk Lisesi öğrencisi 18 yaşındaki Uğur Yanıt, dört arkadaşıyla birlikte, dershaneye devam eden kız arkadaşını rahatsız ettiği gerekçesiyle, Çukurova Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki E.K.'nın yaşadığı Alibeyli Mahallesi'ne gitti. Tartışma büyüyünce E.K., sustalı bıçakla Uğur Yanıt ve arkadaşı 22 yaşındaki Ömer Bozdoğan'ı ağır yaraladı. Yanıt, öldü, Bozdoğan yoğun bakıma alındı. E.K ise yakalanarak cezaevine gönderildi. Son zamanlarda buna benzer olaylar çok sık yaşanırken, uzmanlar şu tespitlerde bulundu:
'Şiddete duyarsızlaşıyorlar'
İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Haluk Yavuzer: Şiddet içeren kontrolsüz yayınlar, internet oyunları, filmler... Ergenler o dizilerdeki, filmlerdeki oyuncular gibi davranmaya çalışıyor. Şiddete karşı duyarsızlaşıyor. Diğer neden de ebevenin ilgisizliği ve ailede içi şiddet. Ergenlik çağında karşı cinsle ilişki doğal ancak ön plana çıkma, maceraperest yaklaşım, kendini kanıtlama gibi duygular söz konusu oluyor. Sözle çözebileceği konuyu şiddetle, kendini kanıtlamayı hesaba katarak çözmeye çalışıyor. Psikiyatr Armağan Samancı: Son yıllardaki değişim toleransı bozdu. Aile içi çatışmalar yoğunlaştı. Gençler ailede, sokakta televizyonda şiddetle karşı karşıya. Duygusal olarak fakir ailelerde yetişen gençler şiddeti başkalarına yansıtıyor. Batıdaki 'şiddet, uyuştucu ve suç' üçlüsü bizde de yoğunlaşıyor. Çocuk ergen psikiyatrı Ahmet Çevikaslan: Son yıllarda çocuklar ve gençler şiddet görüntülerine maruz kalıyor. Bu sadece televizyon dizilerinde değil, kitle iletişim araçları, ana haber bültenleri, internet oyunları, video oyunlarıyla yansıyor. Ergen tanıklık ettiği şiddeti bir yöntem olarak kullanabileceğini görüyor, duyarsızlaşıyor. Arkadaş gruplarında şiddet, grup normu olarak paylaşılabiliyor. Toplum, gençleri koruma konusunda duyarlı değil.
'Erişkinleri örnek alıyorlar' Ankara Numune Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Erol Göka: Özellikle toplum yaşamında kaos olduğunda gençlerin disiplinle ilgili sorunları çok sık gündeme getirilir. Şimdi soruyorum: Erişkinlerin birbirine uyguladığı şiddet ne oluyor? Gençlere 'vurun abalıya' yapmamak lazım. Toplumdaki gücü ve şiddeti belirleyen odaklar gençlerin elinde mi? Gençler erişkinleri örnek alır. Şiddete genel olarak bakmalı.
Yılbaşından bu yana 15 bıçaklama, iki ölü
19 Şubat: Balıkesir Kayabey İlköğretim Okulu yedinci sınıf öğrencisi S.K., önüne gelen topa vurduğu için yaşıtı İ. Ö. tarafından bıçaklandı. 23 Şubat: Antalya Kepez Lisesi'nde 18 yaşındaki H.H., müdür Alim Zeybek'i karnından bıçakladı.
· İzmir Karşıyaka'daki Sakize Lahur İmam Hatip Lisesi'ne gelen 17 yaşındaki E. Y., istediği parayı vermeyen S.K.'yı karnından bıçakladı.
· Denizli Fatih İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Y. D., okul çıkışında gasp edildi, parası çıkmadı diye jiletlendi. 1 Mart:
· Kartal Yakacık'taki Hesna Gündeş İlköğretim Okulu'nda 14 yaşındaki E. B, kendisini sınıfa girmesi için uyaran nöbetçi öğrenciyi bıçakladı.
· Adana'da Yavuzlar İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi A. G.'yi, okula dışarıdan gelen gençler sırtından bıçakladı.
· Gaziantep Şehit Şahin Lisesi son sınıf öğrencisi C. K. öğretmeni makasla yaraladı. 22 Mart: Ankara Etlik Lisesi'nin 16 yaşındaki kız öğrencisi V. Ç. 16 yaşındaki G.D.'yi bacağından, 17 yaşındaki B. D.'yi kulağından bıçakladı. 4 Nisan: Üsküdar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi S. K. uzaklaştırma cezası alan Habip Sancaktutan'ı 'yan baktığı' için bıçaklayıp öldürdü. 7 Nisan: Taksim İlköğretim Okulu öğrencisi 15 yaşındaki S.S. 5. sınıf öğrencisi H.Ö.'yü bıçakladı. 12 Nisan:
· Gaziosmanpaşa Karlıktepe İlköğretim Okulu'nun bahçesinde 13 yaşındaki F.P., İnönü Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Y.Y.'yi bıçakladı.
· 23 Nisan provalarının yapıldığı Ali Sami Yen Stadı'nın çıkışında 14 yaşındaki A.A, iki yaşıtı tarafından bacağından bıçaklandı.
· Bayrampaşa'dü üç ilköğretim öğrencisi tinerciler tarafından gasp edildi, biri bıçaklandı. 28 Nisan: Bursa'da ilköğretim okulu öğrencisi 15 yaşındaki Galatasaraylı O.A. ile 14 yaşındaki Fenerbahçeli B.P., takımları yüzünden tartıştı. Yakınlarının da karıştığı kavgada 17 yaşındaki Levent Aktaş, kalbinden bıçaklanarak öldürüldü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder